Te veel biefstuk is game over

Kaas, bonen of een kiloknaller, waar ga jij voor?
De spelopzet in Thuis, met links De Kluizenaar

Alles wat je eet heeft in meer of mindere mate effect op het klimaat en de natuur. Kunstenaar Remco de Kluizenaar ontwikkelde een computerspel waar je tijdens het spelen direct kunt zien wat het effect is van je voedselkeuzes op je ecologische voetafdruk.

Remco, jij bent het komende half jaar artist in residence bij de WUR. Wat houdt dat in?

Mijn opdracht is heel vrij. Het enige kader dat ik heb, is dat ik een half jaar lang één dag in de week mij eerst laat inspireren door wat de WUR aan eiwittransitie doet en vervolgens daar het publiek bij betrek. Het computerspel is het eerste tastbare project wat daaruit is gekomen. Je moet daarin proberen genoeg eiwitten binnen te krijgen en tegelijk voorkomen dat je ecologische voetafdruk te groot wordt. Het spel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over de CO2-uitstoot van verschillende eiwitbronnen.’

Wat hoop je te bereiken met het spel?

‘Het spel is vrij simpel, je hebt maar twee knoppen nodig om naar links of rechts te gaan en zo eten te verzamelen of juist te ontwijken. Die twee knoppen staan alleen wel zo ver uit elkaar dat je het spel niet alleen kan spelen. Ik hoop dat er daardoor gesprekken ontstaan over welke eiwitbronnen een hoge of een lage milieubelasting hebben. Daarnaast is bekend dat serious gaming werkt om nieuwe gewoontes aan te leren. Ik merk zelf, doordat ik het spel veel heb gespeeld tijdens de ontwikkeling ervan, ik makkelijker duurzame keuzes maak in de supermarkt.’

Als artist in residence bij de WUR had ik je eigenlijk op de campus verwacht, maar het spel is te spelen in Thuis. Waarom is dat?

‘Ik wil graag de mensen vanaf de campus naar het centrum trekken en de Wageningers die niks met de universiteit hebben naar de campus krijgen. Als je over de campus loopt heb je geen idee wat daar allemaal gebeurt, je ziet de hoge gebouwen met de grote glazen ruiten en af en toe loopt daar iemand langs. Waar is diegene mee bezig? Dat wil ik tastbaar maken.’

Spreekt het thema eiwittransitie je ook persoonlijk aan?

Keuzes, keuzes…

‘Ja, het onderwerp ligt wel dicht bij me. Voor ik kunstenaar werd heb ik de propedeuse Biotechnologie gedaan hier in Wageningen en wat me erg is bijgebleven is het vak ‘Oriëntatie op duurzaamheid’. Dat was toen een heel kort vak, het onderwerp was nog nieuw. Maar ik vond het waanzinnig interessant. Toen ik voor het eerst over duurzaamheid hoorde dacht ik meer aan windmolens en zonnepanelen. Maar ik besefte dat alles wat je eet ook invloed heeft op energie, CO2, transport. Het is goed om daar aandacht aan te geven. Dit is het eerste project, later dit jaar komt er een audioroute over de campus, met fragmenten uit interviews die ik met onderzoekers heb en geluiden uit bijvoorbeeld laboratoria.

Wat is jouw favoriete eiwitbron?

‘Haha, ehm, kaas denk ik. Ik eet weinig vlees, maar kaas vind ik lastig te vervangen, vooral op brood. Nu ik weet dat de CO2-uitstoot van kaas hoger is dan die van kip kijk ik er wel anders naar.’

Heet je eigenlijk echt De Kluizenaar?

‘Ja, dat is mijn echte naam. Veel mensen denken dat het mijn artiestennaam is, maar dat is niet zo. Er zijn maar heel weinig mensen met deze achternaam en die zijn bijna allemaal familie van me.’

Het spel BigFood is te spelen bij Thuis, Stationsstraat 32, tot 30 juli en mogelijk langer. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.