Petitie tegen dure WUR-kantine

Communistische jongeren hekelen het dure eten in de kantines op de campus.
Illustratie CJB

Een belegd broodje op de campus kost veelal ruim vier euro. Voor een warme maaltijd moet je bijna acht euro aftikken. Voor de gemiddelde student is dat veel te veel, vindt de Communistische Jongerenbeweging (CJB) afdeling Gelderland. De club is een online petitie gestart om dit onder de aandacht te brengen.

Sinds de zomer baat cateraar Compass de meeste bedrijfskantines op de campus uit. En dat is te merken. De prijzen zijn aanzienlijk hoger dan voorheen. Uit vergelijk bleek onlangs al dat op de campus de duurste soep van universitair Nederland wordt geserveerd. Een kop soep kost gemiddeld 2,75 euro. Maar ook voor het overige aanbod rekent de cateraar volgens de CJB ‘exorbitante prijzen’.

Gesprekken

Dat de CJB zich daarover buigt, komt volgens woordvoeder Jean Qurelle door gesprekken met studenten. ‘Als kleine jongerenorganisatie zijn we op zoek naar zaken waar studenten en werkende jongeren tegenaan lopen. Vorig jaar waren dat de stijgende energieprijzen. In de gesprekken op de campus werden ook vaak de kantineprijzen genoemd.’

De petitie noemt het ‘schandalig dat een universiteit die internationaal toonaangevend beweert te zijn op gebied van voeding, zelf niet het goede voorbeeld geeft door betaalbare maaltijden aan te bieden aan haar studenten.’ Querelle verwijst daarbij naar de voedselvisie Food & Beverages van WUR, waarin staat dat er keuze moet zijn voor iedere portemonnee.

Volgens WUR-woordvoerder Jan Willem Bol bepalen de cateraars op de campus zelf hun prijzen. ‘Maar ze moeten wel zorgen voor een aanbod dat past bij verschillende budgetten. Wat we zien is dat de prijzen marktconform zijn. De prijzen zijn het afgelopen jaar wel enorm gestegen door inflatie en hogere personeelskosten. We zijn continu in gesprek met de cateraars, ook over de prijzen.’

We zijn continu in gesprek met de cateraars, ook over de prijzen

Jan Willem Bol, WUR-woordvoerder

Om ook de smallere beurs te bedienen, is het sinds kort beperkt mogelijk losse boterhammen en beleg te kopen, in plaats van de dure belegde broodjes. Voor een dun sneetje brood moet overigens nog steeds 0,45 euro worden betaald. De keuze in beleg beperkt zich tot jam en hagelslag. Vlees en kaas is niet overal verkrijgbaar, evenmin als het zelfsnijbrood van de vorige cateraar.

Vier euro

In de petitie roept de CJB WUR op de kantines te laten beheren door cateraars zonder winstoogmerk. En als dat niet mogelijk is, moet een warme maaltijd in ieder geval niet meer dan vier euro kosten. De petitie is tot nu toe honderd keer ondertekend. Wat de vervolgstappen zijn, kan Querelle nog niet zeggen. Dat hangt volgens hem mede af van steun onder de studenten.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.