‘Kantine moet goedkoper’

Bitterbal Dialoog schept duidelijkheid en legt vinger op dilemma’s.
Bitterballen met schaaltje mosterd Foto Shutterstock

Er zijn genoeg punten waarop de kantines op de campus zich kunnen verbeteren. Maar eentje steekt er uiteindelijk toch met kop en schouders bovenuit: de prijzen. Ja, plantaardig is belangrijk. Duurzaamheid ook. Minder voedselverspilling is belangrijk en meer samenwerken met lokale producenten wenselijk. Maar die prijzen…

‘Zeven jaar geleden sprak ik met vrienden in The Spot af om te eten. Een warme maaltijd kostte 3,50 euro. Te zout en van slechte kwaliteit, weliswaar, maar toch’, zegt een oudere student. ‘Sindsdien zijn de prijzen alleen maar omhoog gegaan, terwijl de kwaliteit nog steeds slecht is. Wij komen niet meer.’ ‘Waarom,’ wil een ander weten, ‘heeft WUR de duurste soep van het land. Hoe kan dat? Is dat al eens uitgezocht?’

Betaalbaar

Het aanbod in de kantines houdt velen bezig. Reden voor Wageningen Dialogues om er een sessie aan te wijden. De prikkelende titel ‘Bitterbal Dialoog’ lokt deze donderdag in lunchtijd een vijftigtal geïnteresseerden naar Impulse om over het eten op de campus te praten. Onder de aanwezigen ook vertegenwoordigers van de bedrijfskantines. Het eten betaalbaar houden, willen de cateraars ook wel. Maar wat is betaalbaar?

WUR is sterk in voeding, maar die excellentie zie ik niet terug in het voedselaanbod op de campus

opmerking tijdens de Bitterbal Dialoog

Gespreksleider Simone Ritzer neemt ter plekke te proef op de som. Wat is een acceptabele prijs voor een kop koffie? De meeste aanwezigen vinden twee euro het maximum. Een broodje met wat te drinken als lunch: 3 tot 3,5 euro. Een uitgebreide lunch: 5,50 euro. En een warme maaltijd mag voor de meesten niet meer dan 6,5 euro kosten. De prijzen op de campus liggen veelal hoger.

Inclusief

Naast betaalbaar moet het eten op de campus vooral ook duurzaam zijn. Voor pleitbezorgers van de plant-based university betekent dat honderd procent plantaardig. Maar hoe verhoudt zich dit met het uitgangspunt van WUR om inclusief te zijn, werpt iemand op. Hoe zit het met de vleesliefhebbers? En hoe zit het met de keuzevrijheid? ‘Je eet niet alleen op de campus; daarbuiten is nog keuze genoeg’, luidt het antwoord uit de plant-based hoek. ‘We moeten nou eenmaal ergens beginnen.’

Midden in de Food Valley verwacht je levendige voedselcultuur met veel variatie

opmerking tijdens de Bitterbal Dialoog

Kritiek is er ook op de aanbesteding van de catering door WUR. ‘WUR is sterk in voeding, maar die excellentie zie ik niet terug in het voedselaanbod op de campus’, merkt iemand op. ‘Midden in de Food Valley verwacht je een levendige voedselcultuur met veel variatie. De praktijk is dat de cateraar een monopolie heeft.’ ‘Waarom niet wat meer aandacht voor grass-root initiatieven en lokaal aanbod’, vult een ander aan.

Contractmanager Food & Beverage Marcha Sperna Weiland (Facilitair Bedrijf) hoort het allemaal welwillend aan. Een update van de kantine-visie staat pas voor over twee jaar op de rol. Aan nieuwe ingrediënten geen gebrek.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.