Bermmonument voor verongelukte studente

Van de gemeente mag gedenkteken vooralsnog voor onbepaalde tijd blijven staan.
Het bermmonument ter nagedachtenis aan Shreya Nair. ‘The true nature of the Self is eternal, indestructable, and beyond the material and mind’, staat op het gedenkteken. Het is een vers uit de Bhagvad Gita, een belangrijk geschrift in het hindoeïsme. Foto Resource.

Op de veelgebruikte ‘campus-oversteek’ van de Nijenoord Allee is recent een bermmonument geplaatst voor Shreya Nair, de eerstejaars student Food Technology die daar begin dit jaar om het leven kwam door een aanrijding.

Het gedenkteken voor de uit India afkomstige Wageningse studente werd onthuld in het bijzijn van vrienden en familie, meldde De Gelderlander, op de dag dat ze 19 jaar zou zijn geworden. Op de plek lagen al regelmatig bloemen ter nagedachtenis aan haar.

De universiteit had geen bemoeienis met de totstandkoming, zegt woordvoerder Vincent Koperdraat desgevraagd. ‘WUR houdt doorgaans gepaste afstand bij initiatieven om een overleden student of medewerker te gedenken.’

Confronterend

Voor nabestaanden zijn bermmonumentjes vaak van grote emotionele waarde. Toch zijn ze niet onomstreden. De bezwaren luiden onder meer dat ze te confronterend zijn voor omwonenden en dat ze verkeersdeelnemers te veel afleiden en zo de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Duidelijke regels, waarvoor de Vereniging Verkeersslachtoffers al jaren pleit, zijn er niet. Het is aan de wegbeheerder om te bepalen wat wel en niet mag.

Bij Nijenoord Allee is dat de gemeente Wageningen. Die is op de hoogte van de plaatsing van het gedenkteken, laat een woordvoerder weten. ‘De locatie is met de nabestaanden besproken en het monumentje mag vooralsnog voor onbepaalde tijd blijven staan.’

Drukke verkeersader

Nair kwam om het leven door een aanrijding met een taxibusje bij de door studenten veelgebruikte fietsoversteek Hoevestein, tussen de campus-sportvelden en de Leeuwenborch. Na het fatale ongeval drongen haar vrienden en studiegenoten er bij de gemeente op aan om de oversteek van deze drukke verkeersader snel veiliger te maken. Ook de Fietsersbond was van mening dat de verkeerssituatie geen uitstel duldt en organiseerde een stil protest.

Sindsdien heeft de gemeente wat aanpassingen gedaan: de haaientanden en het voorrangsbord zijn beter zichtbaar gemaakt, en op het wegdek kwamen extra waarschuwingen. Niet iedereen vond dat voldoende. ‘Met de nabestaanden hebben de burgemeester en wethouder in een persoonlijk gesprek nagedacht over andere aanvullende maatregelen, vooral om ervoor te zorgen dat autoverkeer niet te hard rijdt en goed oplet ter hoogte van de fietsoversteek’, aldus de gemeentewoordvoerder. ‘Daarom zijn extra waarschuwingsborden geplaatst ter hoogte van beide fietsoversteken: ‘Let op: fietsers’. Die stonden al rechts van de weg, maar staan nu ook links in de middenberm.’

Structurele verbeteringen

Stoplichten of andere structurele verkeerskundige verbeteringen zijn op z’n vroegst in 2024 te verwachten, in het kader van het project Beter Bereikbaar Wageningen. Daarbij krijgt de fietsoversteek Hoevestein verkeerslichten en wordt het kruispunt met Churchillweg/Bornsesteeg ongelijkvloers. Dat is althans ‘volgens de huidige planvorming’, laat de gemeente weten.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.