Pas over een jaar verkeerslichten bij fatale oversteek

Ze komen tegelijk met de aanpak van de Nijenoord Allee. De start hiervan is nog niet in zicht.
Foto Herman Stöver

De oversteekplaats in de Nijenoord Allee in Wageningen, waar donderdag een 18-jarige WUR-studente overleed bij een aanrijding tijdens het oversteken, krijgt verkeerslichten. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Wageningen.

De provincie Gelderland, die het project Beter Bereikbaar Wageningen uitvoert, waar de aanpak van de Nijenoord Allee bij hoort, verwacht dat de werkzaamheden aan die weg plaatshebben van 2024 tot en met 2026. ‘Dat duurt dus nog wel een tijdje’, reageert Roger Heijltjes van de Fietsersbond Wageningen. Deze club hield zondag een kleine demonstratie ter nagedachtenis aan het slachtoffer, maar ook om erop te wijzen dat er op deze plaats extra maatregelen nodig zijn. ‘Wij willen graag het gesprek aangaan met gemeente en provincie om te kijken wat hier kan worden gedaan.’
Heijltjes vindt het vreemd dat het zo lang moet duren voor er iets verandert. ‘Dit is zo’n punt waarvan iedereen zegt dat het erg gevaarlijk is. Al jaren wordt gezegd dat het wachten is tot er iets ergs gebeurt. Nu is dat helaas gebeurd. Dan kunnen we niet nog eens een jaar of langer wachten tot er maatregelen worden genomen.’

Politieonderzoek

De gemeentewoordvoerder sluit niet uit dat de verkeerssituatie toch al wat eerder wordt aangepakt. ‘Wij zijn geschrokken van dit trieste ongeval en leven mee met de nabestaanden van het slachtoffer en met andere betrokkenen’, aldus de woordvoerder. ‘Op dit moment doet de politie onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Dat moeten we eerst afwachten. Als dit onderzoek daarvoor aanleiding geeft, nemen we extra maatregelen.’
Maandag heeft een groepje studenten een onderhoud gehad met burgemeester Floor Vermeulen over de gevaren van deze oversteek.

Drie oversteekplaatsen

De oversteek waar het ongeluk gebeurde, is één van drie oversteekplaatsen binnen 200 meter. Twee daarvan zijn officieel: de oversteek naar studentenflat Hoevestein en de eerder genoemde oversteek naar sportpark De Bongerd en de campus.
Een klein stukje westwaarts is een onofficiële oversteek, die met name in zwang is bij leerlingen van Pantarijn. Zij fietsen ’s ochtends vanuit huis in (vooral) de wijk Noordwest naar hun school aan de Hollandseweg. Zij kruisen de Nijenoord Allee ter hoogte van de parkeerplaats van restaurant Asia Plaza. Daarbij steken ze de weg schuin over, wat ook niet zonder gevaar is.

Dit artikel verscheen in De Gelderlander / Arnold Winkel

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.