Omnia krijgt ‘Harry Potter’-achtige galerij

Bewegende beelden van WUR'ers aan het werk geven unieke kijk op de campus.
ingang omnia atlas Ingang Omnia. Foto Petra Appelhof

De veelbesproken portrettengalerij in Omnia krijgt een metamorfose. De aangepaste schilderijenwand zal, met behulp van wisselende video’s, beter de diversiteit van WUR-medewerkers uitbeelden.

De voornaamste kritiek op de huidige wand is dat er alleen maar witte mannen hangen. ‘Ik ga dat niet oplossen, maar ik kan wel laten zien hoe divers de gemeenschap op de campus nu is’, aldus creatief denker en filmregisseur in opleiding Giacomo Sardonini. Na een proces waarin creatievelingen hun ideeën konden insturen en pitchen, werd zijn concept door de werkgroep Portrettengalerij als winnaar gekozen.

‘Mijn idee is geïnspireerd op de bewegende schilderijen van Harry Potter’, vertelt Sardonini. In zijn concept blijven de schilderijen van rectoren hangen, maar worden deze aangevuld met een aantal lijsten waarin een beamer een serie korte filmpjes vertoont. ‘Die worden zo bewerkt dat het net lijkt alsof het bewegende schilderijen zijn.’

Spioneren

In de fragmenten zullen medewerkers van WUR figureren. ‘Als cameraman ga ik, met toestemming uiteraard, als het ware bij mensen spioneren. Ik wil dat toeschouwers het gevoel krijgen dat ze meekijken met de werkzaamheden of het leven op de campus van de hoofdpersoon.’ Sardonini wil niet de usual suspects in beeld. ‘Dus niet enkel de afdelingshoofden en mensen van de raad van bestuur, maar ook de studenten, groenverzorgers en IT’ers bijvoorbeeld.’

De video’s zijn bovendien niet bedoeld als commerciële, promotionele uitingen. ‘Het gaat me niet om die specifieke persoon, maar om de functie van het werk van die persoon in de totale WUR-gemeenschap.’ Sardonini zoekt daarom niet naar de beste barista van de campus, maar naar ‘gewoon een barista’ om te laten zien dat zij een belangrijke taak vervullen op de campus. Op de video’s zijn ook geen herkenbare gezichten te zien. ‘Ik wil niemand uitsluiten, daarom ga ik niemand insluiten. Voor mijn selectie gebruik ik geen filter – ik laat in principe iedereen zien die ik tegenkom.’

Technische details

Op dit moment denkt hij na over de technische details van zijn concept. Zo is nog niet besloten of de nieuwe lijsten digitale schermen of projecties worden. ‘Bij een scherm kijk je als toeschouwer naar uitgestuurd licht, terwijl je gereflecteerd licht ziet als je naar schilderijen kijkt. De nieuwe lijsten moeten een geheel worden met het oude.’

Als het aan Sardonini ligt, komt er zelfs een camera die toeschouwers bij de portrettengalerij ‘bespioneert’ en vervolgens live projecteert in een van de lijsten, ‘maar dat is een wild idee en het is best wel duur, dus ik weet niet of dat er komt.’

De portrettengalerij in haar huidige vorm – alleen maar mannen – is niet meer van deze tijd. Vorig jaar werd een werkgroep ingesteld die zich ging buigen over het moderniseren van de galerij. Zij nodigden kunstenaars en andere creatieve denkers uit om een nieuwe vorm te bedenken voor de portrettengalerij. Hierin moest de verbinding tussen verleden, heden en toekomst tot uiting komen. Eind mei pitchten deelnemers hun ideeën. Dat van creatief denker en filmregisseur in opleiding Giacomo Sardonini, met projecties om de huidige sfeer op de campus vast te leggen, kwam als winnaar uit de bus.

Figureren
Sardonini is op zoek naar mensen die willen figureren voor de nieuwe portrettenwand: Als onderdeel van het nieuwe concept voor de Omnia portrettengalerij nodig ik jullie uit om poëtische, authentieke, persoonlijke ervaringen van jullie dagelijks leven op de campus te delen. Wat zijn de kleine dingen, geuren, bomen of verborgen plekken op de campus die jou aanspreken? Of het nu het moment is waarop de zon in je lab schijnt, de schoonmaker met een leuke uitstraling, je favoriete plek om te ontspannen of te studeren of je fascinerende uitzicht op een gebouw? Ik ben op zoek naar alles wat jou uniek verbindt met WUR.’

Praktische informatie:
Geef per e-mail een korte beschrijving van de locatie, tijd, verhaal en betekenis voor jou met als e-mailonderwerp ‘Omnia wall submission’. Je kunt ook een kleine rondleiding inplannen waarin je mij laat zien hoe die situatie het leven op de campus verrijkt.’

’Kleine disclaimer: Het kan zijn dat ik niet alle verzoeken en suggesties kan beantwoorden en opnemen, maar aarzel niet om ze in te sturen. Je verhalen worden zeer gewaardeerd om mijn kennis van WUR uit te breiden.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.