Omni-ja-ja verbreekt intranetrecords

‘Collega’s kwamen op vrije dag om mee te spelen in de clip.’

‘Welkom in Omnia, Meetings en Symposia. Omni-ja-ja.’ Met een parodie op Europapa liet Chris van Kreij vorige week donderdag het intranet ontploffen. Woensdagochtend heeft zijn videoclip op YouTube ruim dertienduizend weergaven.

Hoe kwam je op dit idee?

‘Ik kijk vaak naar het Jeugdjournaal met mijn kinderen. Bij die doelgroep is Joost Klein (de Nederlandse deelnemer aan het Eurovisiesongfestival 2024 in Malmö, red.) vrij populair, dus hij komt regelmatig terug in de uitzendingen. Toen ik voor de zoveelste keer een fragment van zijn lied Europapa hoorde, realiseerde ik me dat Europa en Omnia evenveel lettergrepen hebben. Zo werd het in mijn hoofd al gauw Omni-ja-ja.’

‘Vervolgens ben ik zelf gaan brainstormen op de tekst en heb ik mijn buurman, die muzikant en commercialmaker is, om hulp gevraagd. Ik had wel zelf kunnen gaan aanrommelen, maar de clip van Joost Klein is technisch best ingewikkeld – de beeldfragmenten zijn bijvoorbeeld op de beats afgestemd. Daarnaast moesten we verschillende zanglijnen opnemen om het origineel zo goed mogelijk na te bootsen. Het is natuurlijk ontstaan uit een grapje, maar het moest er niet amateuristisch uitzien, want dan sla je gauw de plank mis.’

Waren collega’s meteen enthousiast om mee te spelen in de clip?

‘Sommige mensen waren zelfs zo enthousiast dat ze op hun vrije dag naar de campus kwamen om mee te werken aan de opnames. Anderen wilden juist liever achter de schermen helpen. De disco-shots, waarmee het filmpje eindigt, zijn opgenomen tijdens het afscheidsfeest van hoogleraar Sander Kersten, anderhalve week geleden. Ik ken hem goed, dus ik durfde hem wel te vragen of ik vijf minuten zijn feest mocht gebruiken voor dit idee.’

Heb je veel reacties gekregen?

‘Donderdagochtend keek ik even hoe het bericht zou landen en al vrij snel had ik door dat iedereen erom kon lachen. Vrijdag kreeg ik een mail van de intranetredactie dat het bericht alle records had verbroken.

‘Als je me vooraf had gevraagd hoeveel mensen het zouden zien, had ik misschien vijfhonderd gezegd. Op YouTube zie ik dat we zo’n dertienduizend keer bekeken zijn. Ik heb maar één negatieve reactie gezien: op YouTube zei iemand: ‘Is dit waar ons collegegeld naartoe gaat? Slay!’

Gaat Omnia het songfestival live uitzenden?

‘Nee, helaas. De halve finale met de Nederlandse inbreng van Joost Klein is op 9 mei en dat is Hemelvaartsdag dus dan zijn we dicht. De finale is op een zaterdag en ook dan zijn we gesloten. Misschien kunnen we nog iets bedenken om in de aanloop naar het Eurovisie Songfestival te doen. Een overzicht van de hoogtepunten, bijvoorbeeld.’

En een Joost Klein-tribute op Summervibes, 20 juni?

Lachend: ‘Ik ben nauw betrokken bij Summervibes. We hebben toevallig gisteren een vergadering gehad en deze parodie werd wel besproken, maar er werd ook vlug overheen gepraat. Binnenkort gaan we de hoofdact bekend maken en ik beloof dat de feestende menigte aan hun trekken komt, ook zonder deze parodie! Overigens is het Songfestival op 9 en 11 mei en Summervibes op 20 juni. Dan is het momentum al wel voorbij, hè?’

‘Nee hoor, het is gewoon een grap. En ook wel een vorm van teambuilding voor iedereen die in Omnia werkt. Tegelijkertijd hoop ik natuurlijk dat deze zichtbaarheid een effect heeft op onze marketing- en communicatiecampagnes.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.