‘Mannenwand’ ter discussie

De portrettengalerij in Omnia bestaat louter uit mannen. Dat kan anders, vindt de kunstcommissie.
Foto Roelof Kleis

De wand tegenover Faculty Club Novum in Omnia hangt vol met portretten. De wand geeft een inkijkje in de geschiedenis van WUR. Eerbiedwaardige mannen kijken je ernstig aan. Maar waarom alleen mannen? Zijn er in de geschiedenis van WUR geen vrouwelijke wetenschappers die een portret verdienen?

‘Ik heb me dat als beheerder van de kunst van WUR natuurlijk ook afgevraagd, waarom er alleen maar mannen hangen’, zegt Joke Webbink van de commissie Kunst en Erfgoed. Tot voor kort hingen de portretten min of meer anoniem in het klein Auditorium in de Aula, een ruimte waar het publiek doorgaans niet kwam. Met het afstoten van de Aula verhuisden de schilderijen naar Omnia.

Rectoren

De portretten zijn waar nodig gerestaureerd en van een nieuwe lijst voorzien. In Omnia hangen ze prominent en zichtbaar. En dan valt het ineens op: goh, alleen maar mannen. Daar is een simpele verklaring voor, zegt Webbink. ‘Het zijn voornamelijk rectoren en dat zijn tot nu toe alleen mannen geweest.’ Traditie is dat na afloop van zo’n periode als rector een schilderij wordt gemaakt.

Iedereen was het er wel over eens dat we hier iets mee moeten

Joke Webbink, commissie Kunst en Erfgoed

Een opmerking op Twitter over de mannenwand zette Webbink aan het denken. ‘Ik dacht: ik ga het inbrengen in de kunstcommissie. Dat leidde tot een levendige discussie. Maar iedereen was het er wel over eens dat we hier iets mee moeten.’ Dat ‘iets’ is voorlopig de instelling van een commissie die zich gaat buigen over een alternatief. In die nog te vormen commissie is in elk geval plek voor een wetenschapper, hoogleraar, historicus en een expert diversiteit.

Commissie

Waar het werk van de commissie toe gaat leiden, staat volgens Webbink volledig open. Moet er een alternatieve wand komen voor vrouwen? Moet de bestaande wand anders van thema? Of zijn er eigentijdsere alternatieven voor een portrettengalerij die een mouw passen aan de masculiene uitstraling van de WUR-geschiedenis? De commissie mag zich daarover buigen.

Wie een idee heeft over een eigentijdse portrettengalerij, kan die delen met Speciale Collecties van WUR Library (speccoll.library@wur.nll)

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Het feit dat er zo veel mensen verbaasd zijn over deze ‘mannenwand’, laat ook zien dat we ‘verder zijn dan dit beeld doet vermoeden’. Dat stemt me optimistisch. Let’s continue the conversation were we want to go (and what’s needed).

    Ideetje voor de commissie: Kunnen we om te beginnen niet heel gemakkelijk inzichtelijk maken hoe het vandaag de dag gesteld is met de diversiteit van onze medewerkers en studenten (of real time, maar laten we het lean & mean houden om mee te beginnen)? Een lijst/scherm toevoegen waarop deze getallen worden uitgelicht + waar ook in beelden plek is voor de gezichten (en verhalen) van onze krachtige diversiteit aan mensen.