Column Joshua Wambugu: Teken aan de wand

Nu de portrettengalerij is aangepast, zijn wellicht ook de schilderijen en afbeeldingen in jouw kantoor aan de beurt.

Kortgeleden was er discussie over de eregalerij in Omnia waar alleen portretten hingen van mannen, voornamelijk oud-rectoren. Die portretten gaven een realistisch beeld dat ons herinnert aan de patriarchale samenleving waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. Het goede nieuws is dat enkele portretten in de galerij zijn vervangen door digitale schermen die verschillende verhalen moeten vertellen. Dit doet vermoeden dat onze roep om meer inclusie gehoord is, zodat we ons meer thuis kunnen voelen.

Nu de portrettengalerij is aangepast, zijn wellicht ook de schilderijen en afbeeldingen in jouw kantoor, gang of vergaderkamer aan de beurt. Onlangs sprak ik met mijn collega’s over afbeeldingen van een kip en koe in een vergaderkamer in Radix. De kip is vervormd en de koe ziet er gezond uit. We spraken erover dat kip een negatief gevoel oproept en de koe juist positieve energie geeft.

Nieuwe afbeeldingen aan de muur kunnen bijdragen aan het verlichten van stress

Hoewel de voorstellingen een bewust signaal uitzenden, was het algemene gevoel dat we het graag veranderd zouden zien. Als frequent gebruiker van de vergaderzaal had ik niet eerder stilgestaan bij het negatieve gevoel dat de kip oproept. In de koffiehoek van Radix Oost hangt ook een afbeelding met dieren erop: een kudde schapen op de heide van de Veluwe. Dit beeld roept herinneringen op aan mijn jeugd, waarin ik voor onze schapen zorgde. Ontelbare afbeeldingen, schilderijen en posters sieren de muren van WUR-gebouwen. Ook als ze specifieke onderzoeks- of onderwijs gerelateerde boodschappen overbrengen, kunnen ze levendig zijn of positieve energie geven.  

Welk gevoel roept het plaatje in jouw kantoorruimte bij je op? Nu de meeste afdelingen druk bezig zijn met huisvestingsplannen om het groeiend aantal medewerkers te kunnen huisvesten, is het wellicht ook tijd om onze muren opnieuw te bekijken. In het licht van het gezegde ‘verandering is net zo heilzaam als rust’ kunnen nieuwe afbeeldingen aan de muur wellicht bijdragen aan het verminderen van werk- of studiestress van medewerkers en studenten op de campus. Mijn wens voor iets nieuws aan de muur is het orgel dat nog in de Aula hangt. Dat zou goed in Omnia passen, zeker nu ook de portrettengalerij is aangepast. Ik hoop nog altijd dat er weer orgelmuziek op de campus zal klinken.

Joshua Wambugu (40) uit Kenia is promovendus bij de leerstoelgroepen Marine Animal Ecology en Environmental Policy. Bij het DARE-project is hij social safety guide en lid van het coördinatieteam. Hij houdt van koken, wandelen en vogels kijken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.