‘Echte’ prijs maakt vlees duur

Een kilo rundvlees zou 7,50 euro meer moeten kosten dan nu.
Foto Shutterstock

Te veel rood en bewerkt vlees eten, leidt tot ziekte. Wat kost vlees als je medische kosten verrekent in de winkelprijs? Heel veel, blijkt uit een studie van WUR-economen. Het rekenwerk werd uitgevoerd in opdracht van de Vegetariërsbond en de TAPP Coalitie (True Animal Protein Price).

Het eten van rood en bewerkt vlees kost jaarlijks 8.000 Nederlanders het leven. De medische kosten die met vleesconsumptie samenhangen bedragen 1,1 miljard euro. Die kosten betalen we allemaal via de zorgpremie. Maar het kan ook anders. Wat als die kosten worden verrekend in de vleesprijs? Onder leiding van econoom Willy Baltussen (Wageningen Economic Research) werd die rekenexercitie uitgevoerd.

Overmatig

Bij de berekening is gekeken naar darmkanker, hart- en vaatziekten, beroertes, borstkanker en diabetes. Overmatig vleesgebruik leidt jaarlijks tot 253 duizend patiënten met diabetes, 100 duizend gevallen van darmkanker en 20 duizend patiënten met hart- en vaatziekten. Overmatig betekent in deze berekening voor rood vlees meer dan 6 kilo per jaar. Voor bewerkt vlees is er geen veilige ondergrens.

Consumentenorganisatie True Price leverde de methodiek aan voor het berekenen van de gezondheidskosten per kilo vlees. Een kilo rundvlees zou 7,50 euro duurder moeten zijn en op bijna 25 euro komen. Bewerkt vlees (worst, salami, paté) zou 4,30 euro duurder worden en daarmee bijna 13 euro per kilo. De berekening is volgens de onderzoekers aan de conservatieve kant.

Milieukosten

Eerder al lieten de opdrachtgevers de onafhankelijke denktank CE Delft de milieukosten van vleesconsumptie uitrekenen. Voor rundvlees en bewerkt vlees leverde dat 5,70 euro extra op. Een kilo rundvlees waarin zowel gezondheids- als milieukosten zijn doorberekend kost bijna 29 euro. Dat is twee derde duurder dan nu. Bewerkt vlees wordt met 18 euro zelfs meer dan dubbel zo duur.

De Vegetariërsbond en TAPP Coalitie lieten de doorrekening uitvoeren om tot een eerlijker prijs voor vlees te komen. Een vleestaks geniet volgens hen brede steun onder de bevolking. Uit een door Ipsos uitgevoerde studie zou blijken dat 57 procent van de bevolking voor een hogere vleesprijs is.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.