Bloemen maken dijk sterker

Het is mooi, zo’n kleurige dijk in de zomer. Ook veilig, laat onderzoek zien.
Een golf Maaswater gutst over de dijk. Foto Nils van Rooijen

Op de Maasbandijk bij Wijchen (preciezer: Balgoij) stormt het de hele week al. Het water van de Maas klotst er gevaarlijk over de dijk. Vooralsnog is-ie niet kapot te krijgen, zegt WUR-vegetatiedeskundige Nils van Rooijen. Overigens: die overslaande golf is extreem lokaal. En dus nep. Een golfsimulator bootst het effect van een voorjaarsstorm na.

Van Rooijen is al een paar weken bezig bloemrijke dijken te teisteren met overslaande golven. De proeven zijn onderdeel van het project Future Dikes van Waterschap Rivierenland. De dijken van de toekomst moeten worden versterkt om opgewassen te zijn tegen de gevolgen van het opwarmende klimaat. Ophogen is duur. Slim beplanten is mogelijk een veel goedkopere oplossing.

Erosie

Veel dijken in ons land zijn beplant met gras. Maar gras wortelt lang niet zo diep als planten. Future Dikes zoekt onder meer uit welke beplanting de dijken het beste bescherming bieden tegen erosie. En dat kun je het beste testen in de praktijk. Dus gutsen dagenlang golven Maaswater over de dijk bij Balgoij, volgens Van Rooijen een van de bloemrijkste dijken van Nederland.

We hopen dat-ie faalt, want we zijn op zoek naar het kritische punt

Nils van Rooijen, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research

Van die bloemenpracht zie je nu natuurlijk niks. Het is winter. ‘Maar in de zomer is het hier een grote paarse en zee’, zegt Van Rooijen. ‘Dat we de dijk nu testen en niet in de zomer, is omdat het momenteel het stormseizoen is. Dat is ook de tijd dat de dijk zijn werk moet doen.’ Het gaat ook niet om de bloemen, maar om de wortels. En die wortels zitten er het hele jaar.

Goed nieuws

Per golf spoelt 18.000 liter Maaswater over het talud naar beneden. ‘In vier dagen tijd zo’n 25 miljoen liter water’, zegt Van Rooijen. ‘En hij geeft geen krimp. Dat hebben we elders wel anders gezien.’ Uit oogpunt van veiligheid is die stevigheid goed nieuws. Maar voor het experiment eigenlijk niet. ‘We hopen dat-ie faalt, want we zijn op zoek naar het kritische punt dat er schade optreedt. Vandaag is de laatste dag dat we meten. Het kan nog.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.