[De Neus] Opvang teleurgestelde kiezers

'Ik stotter zelf ook lichtjes, dus dat leek me wel een fatsoenlijke partij.'

Eerstejaars die teleurgesteld zijn in de jongste verkiezingsuitslag voor de provincie en het waterschap krijgen steun.

En dat is hard nodig, blijkt uit de toeloop bij de studentenpsychologen. ‘Het begon eigenlijk al op de verkiezingsdag zelf’, zeg maatschappelijk werker Inge van de Laan. ‘Ik had de eerste student al om half negen aan mijn bureau. Hij was teleurgesteld over zijn keuze. En eigenlijk over het hele proces.’

‘Ik had me echt goed voorbereid’, zegt Atje (Gezondheid en Maatschappij). ‘Alle verkiezingsdebatten gevolgd. De stemwijzer ingevuld. Die Klaver leek me wel een gezond groen profiel te hebben. Bleek hij niet eens op het formulier te staan. Ja, zo maak je de kloof tussen de burger en de politiek wel heel groot. En nog zo iets: waarom moet je verplicht een rood potlood gebruiken als je groen wilt stemmen?’

Thierry (Agrotechnologie) vindt dat hij er regelrecht is ingeluisd. ‘Ik heb BBB gestemd. Ik zag overal in het veld bbborden met BBBeter. Ik stotter zelf ook lichtjes, dus dat leek me wel een fatsoenlijke partij. Ze hebben het bbbovendien goed voor met het platteland. Maar dat bbblijkt nu toch anders te liggen dan ik dacht. Stom natuurlijk, ik had bbbeter moeten weten.’

Van de Laan zegt veel van dit soort gevallen over de vloer te krijgen. ‘Het zijn vooral jongeren die voor het eerst mogen stemmen. En dan ineens twee keer tegelijk. Ze moeten al zoveel keuzes maken. Het systeem is bovendien niet uit te leggen. Door voor de Provinciale Staten te kiezen, leg je ook de samenstelling van de Eerste Kamer vast. Maar die personen mag je niet zelf kiezen. Hoe democratisch is dat?’

Jesse (Bos- en Natuurbeheer) had er echt veel zin in, zegt hij zelf. ‘Het is toch een soort examen. En het is meerkeuze, daar ben ik altijd goed in. Maar dit waren wel heel veel keuzes! En ik mocht maar één vakje inkleuren. Ik heb alle vakjes ingekleurd, op één na. Dat komt toch op hetzelfde neer. Nou blijkt dat dat niet mag. Echt ruk. Mijn stem telt nou niet mee. Dit was eens maar nooit meer. Geen wonder dat jongeren zich afkeren van de politiek.’

Voor alle teleurgestelde studenten is er maandag een lunchmeeting in Impulse. ‘Mensen willen hun verhaal kwijt’, zegt Van de Laan. ‘Dat is op dit moment het belangrijkste. Van daaruit kijken we verder hoe het in de toekomst moet. Misschien moet WUR stemadvies gaan geven, om dit soort teleurstelling te voorkomen. O ja, en voor de broodjes wordt gezorgd.’   

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.