WUR-student tóch in waterschapsbestuur

Jiska Taal (20) is de jongste waterschapsbestuurder ooit in Vallei en Veluwe.
Jiska Taal naast een stuw in het Binnenveld. Foto Guy Ackermans

Het leek vorige week een lastig verhaal te worden voor Taal. De student International Land and Water Management stond vierde op de kandidatenlijst van de Algemene Waterschapspartij (AWP), die in de voorlopige uitslag op twee zetels uitkwam. Ook in de definitieve uitslag blijft de AWP steken op twee zetels, maar Taal gaat op basis van voorkeursstemmen toch besturen. ‘Heel onwerkelijk.’

De definitieve uitslag werd op donderdag 23 maart bekendgemaakt. ‘Ik heb het een uur geleden gehoord’, vertelt Taal – nog enigszins overdonderd – aan de telefoon. ‘Ik vertrek zo naar Apeldoorn om mijn geloofsbrieven te overhandigen en een staatsieportret te laten maken.’

‘Meer dan achtduizend mensen hebben op mij gestemd’, vervolgt ze. ‘Die mensen zeggen: wij vertrouwen op jou. Nu is het aan mij om dat vertrouwen waar te maken. Het is een bijzonder gevoel – bijna onwerkelijk.’

Ander perspectief

Vóór de verkiezingen vertelde Taal in een interview in Resource al hoe ze op de middelbare school via het jeugdbestuur kennismaakte met de waterschappen. Taal vindt het tijd voor een meer divers waterschapsbestuur. ‘De meeste besturen bestaan vooral uit mannen van zestig plus. Ik ben drie keer zo jong als de gemiddelde leeftijd en ik ben een vrouw. Het is goed dat mensen met verschillende perspectieven meebeslissen.’ Met haar zetel is die doelstelling alvast behaald.

Op woensdag 29 maart gaan Taal en haar medebestuurders officieel van start.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.