Meeste sojaproducten hebben hoge eiwitkwaliteit

Bewerken van soja vermindert de eiwitkwaliteit gemiddeld genomen niet.
Foto Shutterstock

Wetenschappers van Unilever en WUR ontdekten dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, het verwerken van soja de voedingswaarde gemiddeld niet vermindert.

Soja is een veelgebruikt ingrediënt in plantaardig voedsel vanwege het hoge eiwitgehalte en de hoge kwaliteit. Maar je kunt sojabonen in hun natuurlijke vorm niet zomaar toevoegen aan bijvoorbeeld een plantaardige vleesvervanger of een ijsje.

Soja moet eerst worden verwerkt voordat je het kan gebruiken, bijvoorbeeld door het te weken of verhitten.  ‘Mensen twijfelen aan de voedingswaarde, en dan met name de eiwitkwaliteit, van de bewerkte producten’, zegt Jurriaan Mes, onderzoeker bij Wageningen Food and Biobased Research. ‘Maar daar hoef je je dus bij producten op basis van soja geen zorgen over te maken.’

Grote verschillen

WUR-student Lisa van den Berg onderzocht samen met collega’s van WUR en Unilever op basis van de bestaande literatuur diverse bewerkte soja-ingrediënten die worden gebruikt in producten. De onderzoekers keken daarbij naar de zogenaamde digestibility indispensable amino acid scores (DIAAS). Hoe hoger de score, des te beter het product qua aminozuur-samenstelling en verteerbaarheid voldoet aan de behoeften van het lichaam. ‘Alles boven de 75 wordt gezien als een goede score, omdat dit ook het minimum is waarmee in sommige landen gezondheidsclaims gemaakt mogen worden’, zegt Mes.

Bewerkte soja, gebruikt in het merendeel van de vleesvrije alternatieven, kan goed bijdragen aan de eiwitbehoeften van ons lichaam

Jurriaan Mes, onderzoeker bij Wageningen Food and Biobased Research


Analyse van de gegevens toonde verschillende eiwitkwaliteitsscores tussen sojaproductgroepen en sommige producten scoorden ook onder de 75; met name bewerkte sojabonen, soja-eiwitmeel en eiwitisolaten. Alle producten samen scoorden gemiddeld een 85 en de DIAAS na bewerking was soms hoger dan voor bewerking.

Meerderheid hoge eiwitkwaliteit

De studie laat volgens Mes zien dat de meerderheid van de sojaproducten een hoge eiwitkwaliteit heeft en dat bewerken de kwaliteit kan verbeteren of verminderen. ‘De vraag naar vervangende producten voor vlees stijgt, maar mensen willen tegelijkertijd voedzaam eten van hoge kwaliteit. Het onderzoek toont aan dat bewerkte soja, gebruikt in het merendeel van de vleesvrije alternatieven, goed kan bijdragen aan de eiwitbehoeften van ons lichaam.’

Volgens Mes zou het in de toekomst interessant zijn ook onderzoek te doen naar de eindproducten. ‘Je eet uiteindelijk het hele product en niet alleen bijvoorbeeld sojameel.’ Verder is het volgens hem interessant te kijken wat er gebeurt tijdens de vertering in het maagdarmkanaal, hoeveel eiwit er nu echt uit een product of maaltijd opgenomen wordt en hoe die opname per persoon verschilt. 

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.