Drie WUR-onderzoeksbeurzen voor eiwittransitie

De winnaars: eiwit uit bacteriën, plantaardige snacks in kantines en veilige vleesvervangers.
Kantine in Orion Kantine in Orion. Een van de winnaars richt zich op de inkoop van plantaardige producten bij publieke organisaties zoals scholen, ziekenhuizen en overheden. Foto Guy Ackermans

Vorige maand konden WUR-medewerkers stemmen op hun twee (van de zes) onderzoeksvoorstellen van het Community Fund Protein Transition. Dat fonds stimuleert ‘innovatieve wetenschappelijke projecten voor een duurzame, gezonde en rechtvaardige eiwittransitie’.

In totaal brachten 436 medewerkers hun stem uit. De drie winnaars kregen samen 529 stemmen, waarvan 229 voor Microbes4Food. Elk project ontvangt zo’n 96.000 euro voor de uitvoering van hun onderzoek.

Bacterieburger

Het project Microbes4Food wil CO2 omzetten naar eetbaar eiwit. Daarvoor gebruiken ze een speciale bacterie die als het ware leeft van de lucht: hij groeit op CO2, waterstof en ammonia. Nico Claassens (Microbiologie) bekijkt hoe de bacteriën groeien, Julia Keppler (Food Process Engineering) en Laurice Pouvreau (WFBR) onderzoeken de eigenschappen van de eiwitten uit de bacterie.

Eten we straks hamburgers van bacteriën? ‘Ik denk wel dat dat haalbaar is binnen vijf tot tien jaar,’ zegt Claassens. ‘Dit project is nog verkennend, maar we werken al aan vervolgplannen.’ De data uit dit onderzoek geven de onderzoekers richting voor de toekomst, bijvoorbeeld wat de beste toepassingen zijn van het eiwit.

Veilige vleesvervangers

Een tweede project onderzoekt of mensen allergisch kunnen zijn voor verwerkte eiwitten in vleesvervangers, met name door zogenaamde kruisreacties. Dat betekent dat mensen met pinda-allergie bijvoorbeeld ook allergisch zijn voor eiwitten van andere peulvruchten in vegetarisch vlees. Het is nog niet goed onderzocht of de extreme verwerking (bv. verhitting) van eiwitten voor vleesvervangers de kruisreacties verergert of juist vermindert. ‘Het kan beide kanten op,’ vertelt Tamara Hoppenbrouwers (Food Quality and Design).

De onderzoekers ontwikkelen een validatiemethode om allergische reacties op nieuwe eiwitproducten te voorspellen. In het project werken immunologen en levensmiddelenexperts samen, mede dankzij het Gerrit Grijns Initiative. ‘Het is zo mooi om mensen te kunnen verbinden,’ vertelt Hoppenbrouwers. ‘We doen allemaal hetzelfde maar in een andere niche. We kunnen elkaar versterken. Dit project is een eerste stap.’

Gezond eten op werk en school

De derde winnaar richt zich op de inkoop van plantaardige producten bij publieke organisaties zoals scholen, ziekenhuizen en overheden. Dit kan een springplank zijn voor een bredere eiwittransitie in de maatschappij. Volgend jaar willen de onderzoekers een grote bijeenkomst organiseren, de Public Procurement Summit, vooral om met professionals uit de sector de eiwittransitie te versnellen, aldus Jeroen Candel (Bestuurskunde). ‘We willen de barrières wegnemen in regelgeving, gedrag, kennis of financiën, en van elkaar leren.’

Candel en collega’s hebben al veel enthousiaste reacties ontvangen van mensen uit overheid, zorg en onderwijs. ‘Ook de brancheorganisatie Akkerbouw wil meedenken, zodat ze tijdig kunnen inspelen op een veranderende vraag.’ Als het aan Candel ligt, is falafel van Europese kikkererwten straks de favoriete snack in schoolkantines.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.