Valkuilen bij overstap naar veganistisch dieet

Onderzoek: nieuwe plantaardige alternatieven voor vlees bevatten vaak weinig vezels en mineralen.
Foto Shutterstock

De productie van vleesvervangers is booming business, het marktaandeel zal naar verwachting toenemen van 4,3 miljard dollar in 2020 tot 8,3 miljard dollar in 2025. Er zijn veel nieuwe bedrijven opgericht om aan de groeiende vraag naar plantaardige dieetalternatieven tegemoet te komen, zegt hoogleraar Ciaran Forde van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid.

Bij de productie van de alternatieven ligt bij deze bedrijven de nadruk op het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten en minder op een gezonde samenstelling van het product, ontdekte Forde.

In zijn vorige baan bij het Singapore Institute for Food and Biotechnology Innovation vergeleken Forde en zijn collega Rachel Tso de voedingswaarde van traditionele en nieuwe plantaardige diëten met een traditioneel dierlijk dieet. Hun conclusie in hun recente artikel in Nutrients is dat diëten die veel nieuwe plantaardige vlees- en zuivelalternatieven bevatten, vaak hogere niveaus van suiker, vet en zout en lagere niveaus van vezels, mineralen en vitamines bevatten dan in de andere dieten.

Nutriënten

Tso en Forde vergeleken een traditioneel dierlijk dieet met een flexitarisch, vegetarisch en veganistisch dieet, alle drie met gezonde en ongezonde varianten. Alle diëten werden beoordeeld op eiwit- en energiegehalte en de dagelijkse inname van belangrijke macro- en micronutriënten. Terwijl traditionele flexitarische, vegetarische en veganistische diëten voldeden aan de vereisten voor micronutriënten en eiwitten, hadden de diëten die gedomineerd werden door nieuwe plantaardige vlees- en zuivelalternatieven een hogere inname van zout, suiker, vet en koolhydraten en een tekort aan belangrijke voedingsstoffen en vitamines.

Valkuilen

Volgens Forde kunnen vegetarische diëten zowel gezonder als beter voor het milieu zijn dan diëten met veel rood vlees. Maar, waarschuwt hij, de overstap naar een vegetarisch of veganistisch dieet kent wel valkuilen en het is goed als consumenten zich daarvan bewust zijn. Het weglaten of juist toevoegen van voedingsmiddelen kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen. ‘Bij het overstappen naar andere eetgewoonten moet de consument erop letten dat het nieuwe dieet goed uitgebalanceerd is en voldoende eiwitten, mineralen en vitamines levert.’ Forde doelt dan met name op ‘naïeve consumenten’ die productlabels over de duurzaamheid van de voedingsmiddelen beschouwen als een indicatie voor hoe gezond zij eten.

Forde is sinds 1 augustus hoogleraar Sensory Science and Eating Behaviour van WUR en volgt Kees de Graaf op.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Beetje stom verhaal. De conclusie had moeten zijn dat alle bedrijven die voedsel bereiden vaak te zout en te zoet voedsel maken met te weinig vezel. Dat heeft niets te maken met productie van veganistische varianten.