Ken uw omgeving

Het boek De landschappen van Wageningen is een prima gids voor eerstejaars.
De landschappen van Wageningen Foto: Roelof Kleis

De komende weken struinen ze weer in groepjes door de stad: de nieuwe studenten. Discover the city is een vast onderdeel op het programma. Maar kijk vooral ook even buiten de bebouwde kom. Het landschap om de stad heeft veel te bieden. Het pas verschenen boek De landschappen van Wageningen vat het allemaal netjes en fraai samen.

Het boek is een initiatief van de vereniging Mooi Wageningen, geschreven door publicist Wim Huijser en uitgegeven door Blauwdruk. Die uitgeverij bracht eerder al het boek Wageningen 750 uit. Het nieuwe boek is qua lay-out een soort deel twee, zij het dat de focus nu niet op de geschiedenis van de stad ligt, maar op die van het landschap.

Huijser knipt de omgeving op in vijf stukken: de Wageningse Berg, de Eng, de uiterwaarden, de Nude en het Binnenveld. Met hulp van veel foto’s, kaarten en graphics wordt de geschiedenis van het gebied verteld. Gesprekken met min of meer prominente Wageningers over hun persoonlijke band met het landschap maken er een afwisselend en levendig geheel van.

Foto’s

Voor doorgewinterde kenners biedt het boek mogelijk weinig nieuws. De fraaie foto’s (onder meer van Cameraclub Wageningen) maken dat goed. Minder ingewijden, en zeker eerstejaars, zullen met stijgende verbazing lezen over het Uiterwaardenplan, dat de stadskern liet doorgroeien tot aan het water. Het plan werd op het nippertje afgeblazen.

Veel aandacht is er voor de natuurontwikkeling in het Binnenveld. Op initiatief van burgers (en Mooi Wageningen) is daar de laatste jaren het 180 hectare grote natuurgebied Binnenveldse Hooilanden ontstaan. In het gebied moet het oude blauwgrasland, trilveen en dotterbloemhooiland terugkomen.    

De landschappen van Wageningen. Door Wim Huijser. Uitgeverij Blauwdruk, Wageningen. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.