Column Maurice: Bongerd voor de Kunst

'WUR is cultureel gezien een dooie boel.'

Groningen, Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en zelfs Delft en Enschede hebben het. Een cultuurcentrum voor studenten. Een plek waar verschillende cursussen worden gegeven van zang, dans en theater tot aan schilderen, keramiek en ‘creatief lassen’. Kortgezegd een plek waar de student zijn/haar creatieve ei kwijt kan.

Helaas blijft de WUR achter. We hebben dan wel de Bongerd voor de sport maar waarom geen Bongerd voor de Kunst? Een plek waar muziek, beeldende kunst, drama en schrijven bij elkaar komen. Een plek waar je eindelijk een keer die gitaarles kan volgen, of waar je de verfstreken zet voor je eigen Rembrandt. Wie weet type je tijdens een schrijfcursus de eerste woorden van je WUR-roman?

Waarom zou het in Wageningen niet kunnen? Of speelt het boerse karakter van de landbouwuniversiteit een rol?

Maar nee, de WUR is cultureel gezien een dooie boel. Misschien komt het omdat we een technische universiteit zijn en daarom niet echt een nadruk is op cultuur en kunst. Verder is er ook geen kunstacademie in de buurt waardoor het moeilijk kan zijn om geschikte docenten te vinden. Echter, uit mijn kleine inventarisatie blijkt dat ook de andere TU’s een vorm van cultuurcursussen aanbieden. Daarnaast blijkt in mijn omgeving de vraag naar wat meer creativiteit ook groot. Dus waarom zou het in Wageningen niet kunnen? Of speelt het boerse karakter van de landbouwuniversiteit een rol? Je kan simpele boeren toch niet met kunstgeschiedenis en conceptuele performance art opzadelen? Straks houden we ons niet meer bezig met de ploïdie-niveaus van Arabidopsis maar met abstracte kunst.

Ik denk dat de WUR het maar eens moet proberen. Zoek een aantal enthousiaste docenten en bied een aantal creatieve cursussen aan. Dan kunnen we zien waar het schip strandt. Het zou een fijne aanvulling zijn op het academische leven hier. Gelukkig zijn er al voorzichtige positieve ontwikkelingen, zo kwam ik al een enquête tegen van de Student Council over een kunst – en cultuurcentrum op de campus. En is er in Aurora een soort pop-up expositie waar werk van studenten wordt tentoongesteld.

Kortom, het is hoog tijd dat de WUR haar culturele potentieel volledig benut en studenten de mogelijkheid biedt om hun creatieve ei kwijt te kunnen naast hun studie gerelateerde verplichtingen. Het potentieel is er, alleen nu nog wat meer ambitie.

Resource-studentredacteur Maurice Schoo (24) is tweedejaars masterstudent Development & Rural Innovation. Hij houdt van koken en als de tijd het toelaat schildert hij graag. 

Lees ook:

Tags:
#Column

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.