Veel aanmeldingen bij studentenverenigingen

SSR-W ziet aanmeldingen verdubbelen; KSV Franciscus blijft het populairst.
Studentenvereniging SSR-W tijdens een AID. Foto Anna den Hartog

Ondanks, of misschien wel dankzij de coronacrisis neemt de interesse van nieuwe studenten in Wageningse studentenverenigingen toe. SSR-W, dat vorig jaar nog 131 aanmeldingen had, zag dat aantal dit jaar verdubbelen naar 262. Voorzitter Bram Duurland: ‘Toen ik het aantal aanmeldingen hoorde, dacht ik: dit is heel erg gaaf. Het is een verenigingsrecord qua aanmeldingen. Maar al gauw besefte ik dat het ook een hele grote uitdaging is.’

‘Met het coronaprotocol kunnen er op dit moment zo’n honderd mensen in het pand en honderd in de tuin zijn’, vervolgt Duurland. ‘We moeten dus creatief zijn om zowel huidige als nieuwe leden plek te bieden. Normaal zijn nieuwe leden in het begin bijna elke dag op de sociëteit. Dat is helaas niet mogelijk met anderhalve meter. Onze introductietijd is online maar we hopen ook een aantal fysieke activiteiten te kunnen doen. Daarvoor wachten we nog op toestemming van de gemeente en de veiligheidsregio.’

KSV het populairst

KSV Franciscus heeft ongeveer net zoveel aanmeldingen als vorig jaar (291) en is daarmee voor het tweede jaar op rij de populairste vereniging. Voorzitter Emiel Dijkstra is er blij mee. ‘Het wordt een hele uitdaging om zo veel mensen te leren kennen, maar het is mooi dat ze de keuze hebben gemaakt om lid te worden bij ons. Ze passen nu nog niet allemaal tegelijk in het pand, maar als het straks weer normaler wordt, past het prima.’

AID-groepje bij het pand van Ceres. Foto: Anna den Hartog

Ceres komt met 216 aanmeldingen boven de grens van 200 aanmeldingen uit. Dat gebeurde voor het laatst in 2017. ‘We zijn er heel erg blij mee’, zegt president Marloes Rietveld. ‘Wegens corona hadden we dit jaar afgesproken dat we maximaal 200 à 220 nieuwe leden zouden toestaan. Dit past perfect.’

Meer animo

Volgens Rietveld is de animo voor studentenverenigingen in het hele land toegenomen. ‘Waarom dat zo is, valt moeilijk te zeggen. Ik denk dat studenten, zeker in deze tijd, toch nog zo veel mogelijk leuks willen beleven. Een vereniging past daar goed bij. De studentenverenigingen zijn, uiteraard met de benodigde veiligheidsmaatregelen, nog steeds een plek waar je als lid kan genieten.’

Ook roeivereniging Argo groeit flink: van 190 naar 270 aanmeldingen. ‘We hebben plek voor 280 nieuwe leden, dus we overwegen nog om vlak voor of na de start van het collegejaar een kleine proefdag te organiseren,’ zegt Argo-voorzitter Joris Bergman. ‘Dat zou dan de laatste mogelijkheid zijn voor mensen om zich in te schrijven, mocht er nog animo zijn voor de laatste tien plekken.’

‘In het echt’

Mik Snijders, secretaris van Nji-Sri, is blij met de 61 aanmeldingen. ‘Gelukkig kregen we de kans om ons te laten zien op de AID.’ NSW groeit van 36 aanmeldingen vorig jaar naar 46 dit jaar, vertelt abactis (secretaris) Juliette van den Boomgaard. ‘Donderdag en vrijdag houden we kennismakingsdagen in plaats van de gewone introductie. Van de gemeente mogen we in groepen van maximaal dertig man samenkomen, dus we splitsen de groep op. Maar we zijn blij dat we iets “in het echt” kunnen organiseren.’

De groei in beeld:

2020201920182017
KSV Franciscus291290166262
W.S.R. Argo270 (280*)190 (280*)304 (280*)295 (250*)
SSR-W262131187195
Ceres216178187231
Unitas68456050
Nji-Sri61877452
NSW46364670
Totaal**121495710251155

* Door Argo gestelde limiet
** Totaal van deze selectie
van verenigingen.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.