Ook studenten mogen lekker op maat zitten

Met nieuw en verstelbaar meubilair kan elke WUR-student voortaan ergonomisch zitten.
Hal met meubels die in elkaar worden gezet Studenten en medewerkers van Presikhaaf Schoolmeubelen zetten tafels in elkaar in Agrotechnion. Foto Roelof Kleis

Medewerkers van WUR kunnen al geruime tijd hun meubilair instellen zoals ze het zelf graag willen, of zoals het ergonomisch het meest verantwoord is. Tafels en stoelen zijn instelbaar. Studenten konden dat nog niet. Maar met ingang van het nieuwe collegejaar is dat voorbij. De komende tijd worden 5517 spiksplinternieuwe tafels en stoelen ingeruimd.

Te beginnen morgen in Orion. Op dit moment wordt het meubilair in elkaar gezet in Agrotechnion op de Dreijen. In de opslaghal van het gebouw is een ploeg van vier studenten en twee medewerkers van Presikhaaf Schoolmeubelen uit Arnhem bezig de tafels te assembleren. Op locatie dus. Dat is namelijk verreweg de duurzaamste werkwijze, legt projectbegeleider Mohamed el Bouziri uit.

Assembleren

‘In juni zijn de spullen besteld, bij de start van het nieuwe collegejaar in september moet het er idealiter allemaal staan’, licht hij toe. ‘De vraag was hoe we dat zo efficiënt en duurzaam mogelijk zouden kunnen doen.’ Het antwoord: in Wageningen, want dat scheelt een hoop vrachtverkeer. Losse onderdelen nemen veel minder ruimte in dan volledige tafels.

Het zijn nog goede spullen, alleen ze voldoen niet meer aan de eisen die wij stellen

Mohamed el Bouziri, assistent locatiemanager

Deze en volgende week worden 2150 tafels in elkaar gezet. Begin augustus volgt de rest. Leverancier van het materiaal is Presikhaaf Schoolmeubelen, die met de opdracht uit Wageningen de grootste order uit haar bestaan noteert. Het Arnhemse bedrijf is een dochter van de bekende kantoormeubelmaker Ahrend uit Sint-Oedenrode. Ahrend won de aanbesteding van WUR.

Wieltjes

Het nieuwe meubilair komt in de college- en pc-zalen van alle onderwijsgebouwen. De tafels zijn handzaam  (65×80 cm) en makkelijk verrijdbaar door wieltjes aan twee van de vier poten. Daardoor zijn volgens El Bouziri eenvoudig verschillende opstellingen te maken. Het verstellen in hoogte gebeurt met een hendel die een sterke veer bedient.

Onderdeel van de aanbesteding is dat het oude meubilair wordt ingenomen. De spullen worden hergebruikt. El Bouzire: ‘Het zijn nog goede spullen, alleen ze voldoen niet meer aan de eisen die wij stellen. Op scholen bijvoorbeeld zijn ze nog goed bruikbaar.’  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.