FUMI maakt eiwitten voor veganistische vleesvervanger

FUMI gaat veganistische vleesvervangers produceren.
Foto: Guy Ackermans

De Wageningse startup FUMI Ingredients gaat op grotere schaal eiwitten voor veganistische vleesvervangers produceren. Twee investeerders hebben 500.000 euro in het bedrijf geïnvesteerd.

De markt voor vegetarische en veganistische voeding groeit snel, maar daarbij kampt de voedingsindustrie met de vraag hoe ze het kippeneiwit in voedingsmiddelen kan vervangen door plantaardige. FUMI Ingredients stelt dat het een duurzame en relatief goedkope productiemethode heeft ontwikkeld voor veganistische eiwitten. Meerdere grote voedingsbedrijven hebben al interesse getoond voor hun eiwitten, zegt de startup.

Algen

Met de nieuwe techniek kan FUMI Ingredients elk gevraagd eiwit maken van micro-organismen of algen. Nadat het jonge bedrijf van Edgar Suarez Garcia en Corjan van den Berg de techniek valideerde in het laboratorium, wil de startup het productieproces nu opschalen naar fabrieksniveau. Twee investeerders, Innovation Industries en Shift Invest, hebben samen een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze productie, maakte FUMI op 30 januari bekend.

De nieuwe productiemethode is ontwikkeld door Edgar Suarez Garcia tijdens zijn promotieonderzoek bij de leerstoelgroep Bioprocestechnologie. Samen met zijn copromotor Corjan van den Berg besloot hij na zijn promotie een bedrijf te starten met de inmiddels gepatenteerde kennis. Bij hun onderzoek en ontwikkeling krijgen ze nog steeds steun van de leerstoelgroep Bioprocestechnologie en het AlgaeParc van WUR. Vorig jaar ondersteunde Startlife FUMI Ingredients bij de opzet en ontwikkeling van het bedrijf.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.