Nieuwe student challenge over ruimtelandbouw

Deelnemers bedenken voedselproductie-innovaties door te leren van onderzoek naar landbouw op Mars.
Ecoloog en exobioloog Wieger Wamelink (links) met remote sensing-specialist Lammert Kooistra bij een van zijn Mars-kassen. Daar onderzoekt hij hoe we groenten op de maan en op Mars kunnen telen. Foto Eric Scholten

De ReThink Food Challenge is geïnspireerd door het onderzoeksproject Food for Mars and Moon van ruimte-ecoloog Wieger Wamelink. De challenge begint in november en duurt tot en met mei 2025.

Dat vertelt Marta Eggers van het Student Challenges-team. ‘Deelnemende teams kiezen eerst één van de drie hoofdrichtingen binnen het domein ruimtelandbouw: indoor farming, bioprocessing of alternatieve eiwitbronnen.’ Al die thema’s doen denken aan eerdere WUR-challenges, zoals de Urban Greenhouse Challenge, de ReThink Waste Challenge en de ReThink Protein Challenge. ‘Daar komen ook elementen van terug’, vertelt Eggers. ‘Er zit een beetje uit al die challenges in deze editie, maar we kaderen het in door te focussen op ruimtelandbouw.’

De deelnemers moeten nadenken hoe ze hun innovaties en/of producten aan de consument kunnen verkopen. ‘Mensen zijn een bepaald dieet gewend, dus als je bijvoorbeeld iets met insecten als eiwitbron wil doen, moet je er over nadenken hoe je dat aan mensen kunt verkopen’, zegt Eggers.

Sprint-dagen

Net als eerdere Wageningse student challenges kunnen studenten vanuit de hele wereld meedoen. Wel zijn er een aantal evenementen op de campus, vertelt Eggers. ‘Het startschot en de finale bijvoorbeeld, maar die streamen we ook live, zodat teams in het buitenland kunnen meedoen.’ Ook zijn er een aantal zogenoemde ‘sprint-dagen’. ‘Op die dagen is er ‘s ochtends een presentatie van een expert over een thema en kun je ’s middags met je groepje aan de slag met wat je geleerd hebt’, aldus Eggers. ‘Ook daar zorgen we dat de presentaties online zijn te volgen en dat teams uit het buitenland met experts kunnen sparren.’

De komende maanden wil WUR Student Challenges een aantal evenementen organiseren om het thema ruimtelandbouw meer naar de voorgrond te brengen, vertelt Eggers.

Andere challenges

Momenteel doen wereldwijd ruim 700 studenten van 147 verschillende universiteiten mee aan WUR’s Nature Based Future Challenge. Daarvoor ontwerpen ze een natuurinclusief toekomstplan voor een deltagebied in Bangladesh in het jaar 2100. De opdracht is geïnspireerd op Tim van Hattums toekomstvisie voor Nederland. Die challenge begon afgelopen november en duurt tot en met juni dit jaar.

‘En voor studenten die interesse hebben in challenges maar niet zeker weten of het echt iets voor ze is, organiseren we dit jaar ook twee hackatons’, vertelt Eggers. ‘Dat zijn ook studentenwedstrijden maar die duren korter, maximaal tien dagen.’ In maart kunnen studenten aan de slag met een casus van de gemeente Rotterdam over afvalverwerking. In de herfst volgt een hackaton met een casus over duurzaam textiel.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.