Wonen op Mars

Kun je leven op Mars? En moeten we dat wel willen? Studium Generale buigt zich over deze kwesties.
Foto Studium Generale

Nu studeren op de campus weer kan, gaat ook Studium Generale (deels) weer analoog. Het nieuwe seizoen trapt af met Life on Mars. En daarmee wordt niet de gelijknamige hit van David Bowie (1971) bedoeld, evenmin de Britse science-fiction serie (2006) Life on Mars. De SG-versie  gaat over een mogelijk leven op de planeet Mars.

De reeks wordt volgende week dinsdag 7 september muzikaal geopend door de band Trifid met hun Sounds of Interstellar Space. De driekoppige formatie verklankt hoe het in de ruimte klinkt, gebaseerd op elektromagnetische golven die NASA en ESA oppikken. Paleontoloog en voormalig Space Expo-directeur Rob van den Berg vertelt over beide passies.  

Trifid

In de serie van drie bijenkomsten is uiteraard ruimte voor WUR’s eigen marsboer Wieger Wamelink. Hij vertelt over zijn jongste experimenten met tuinieren op marsbodem. Wamelink wordt bijgestaan door Charlotte Pouwels die aan de TU Delft onderzocht wat de invloed is van kosmische straling op Mars op het verbouwen van groenten.

Lichtjaren

Tijdens de laatste bijeenkomst staat de ethische kant centraal van de vraag of we wel naar Mars moeten. Kunnen we alle geld en moeite die dat kost niet beter besteden? Schrijver Marjolijn van Heemstra (In lichtjaren heeft niemand haast) en historicus/artiest Klaas Kuitenbrouwer (project: Gardening Mars) buigen zich over deze en andere aardse en buitenaardse kwesties.

Impulse

Life on Mars kan in elk geval door dertig bezoekers life in Impulse op de campus worden bezocht. Maar mogelijk door meer, laat SG-woordvoerder Wiebe Aans weten. ‘We zijn nog in overleg of het er meer mogen zijn. Studium Generale is in onze ogen een onderwijsactiviteit en dat betekent dat er net als in een collegezaal 75 bezoekers in Impulse mogen.’

Als de teller toch bij dertig stopt, moet de rest het programma online volgen. Om een en ander in goede banen te leiden, is inschrijving vooraf noodzakelijk. Wie naar Impulse mag, krijgt daarover per mail bericht. Inschrijven kan via de site van Studium Generale.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.