‘Bedenk een toets met AI’

Studenten mogen meedenken over het gebruik van kunstmatige intelligentie in het onderwijs.
Illustratie Shutterstock

Kunstmatige intelligentie gebruiken om een toetsopdracht te maken is officieel verboden. Het mag niet, tenzij het uitdrukkelijk is toegestaan, luidt de regel bij WUR. Maar hoe zou je kunstmatige intelligentie toch verantwoord in kunnen zetten bij het maken van een toetsopdracht? Welke student daar het beste antwoord op weet, verdient een bon van 50 euro.

Dat is kort gezegd de inzet van de AI-Enhanced Education Challenge waarmee studenten worden uitgedaagd. ‘We vragen studenten na te denken over het onderwijs dat ze krijgen’, zegt toetsdeskundige Jolanda Soeting van Special Interest groep AI & Education. ‘Of ze een efficiënte en goede manier weten om bij opdrachten AI zo te gebruiken dat de leerdoelen worden bereikt. Liefst nog beter dan zonder gebruik van kunstmatige intelligentie.’

Los gaan

‘AI is er nu eenmaal. De uitdaging voor docenten is om het op een goede manier in het onderwijs te implementeren’, zegt Soeting. Studenten kunnen iets bedenken om kunstmatige intelligentie in bestaande opdrachten te gebruiken, maar ze mogen ook los gaan op een totaal nieuwe opdracht. ‘We zijn zeer benieuwd wat we terug krijgen.’

De uitdaging voor docenten is om het op een goede manier in het onderwijs te implementeren

Jolanda Soeting, toetsdeskundige Education & Student Affairs

WUR is druk bezig om de zich rap ontwikkelende mogelijkheden van AI een plek te geven in het onderwijs. Soeting: ‘Studenten kunnen op de website van Student Support terecht voor informatie over Generative AI en speciaal voor docenten is er een intranetpagina met onder meer best practices. Om de twee weken is er een nieuwsbrief en we geven workshops voor docenten en leerstoelgroepen.’

Verbod-tenzij

Over het gebruik van AI in het onderwijs lopen de meningen volgens Soeting zeer uiteen. ‘De Universiteit van Amsterdam heeft op dit moment zelfs een totaalverbod voor zowel studenten als docenten om ChatGPT het onderwijs te gebruiken. Het ‘verbod-tenzij’ bij WUR slaat specifiek op toetssituaties. De insteek van onze challenge is: het is er en hoe gaan we het op een goede manier inzetten?’

Studenten hebben tot begin januari de tijd om hun ideeën in te sturen. Voor het beste idee is een bol.com-bon van 50 euro beschikbaar. De reglementen zeggen niet of je voor de prijsvraag ChatGPT mag gebruiken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.