Dringen bij Marine Sciences

De nieuwe bacheloropleiding is nóg populairder dan voor de zomer werd verwacht.
De kersverse bachelorstudenten Marine Sciences gingen tijdens hun eerste excursie in Den Oever het slik op om bodemleven te observeren bij laag tij. Foto Dagmar Fehrmann

Tijdens het ontwerpen van de opleiding werd gehoopt op zo’n vijftig studenten in de eerste lichting. Voor de zomer werd al duidelijk dat die groep fors groter zou zijn: er werd uitgegaan van zo’n negentig eerstejaars. Uiteindelijk werden het er 110.

Door de populariteit moest een week voor de start van het collegejaar het rooster worden omgegooid, vertelt opleidingsdirecteur Karen Fortuin. ‘Er waren te veel studenten voor de ingeroosterde collegezaal voor het nieuwe vak Introduction to Marine Sciences. Dat kwam ook doordat ook keuzestudenten het vak volgen. Daardoor moesten we een week voor de start die colleges opeens verplaatsen van twee uur ’s middags naar half vijf.’

Fortuin mocht zelf het eerste college geven. ‘Ik was positief verrast door de actieve deelname en het enthousiasme van de studenten op dat late tijdstip. De studenten zijn betrokken, dat is leuk. Het is een positieve start met veel energie, zowel bij docenten als studenten. Dus ja, het is druk, maar het is ook mooi om zo te starten.’

Geen concurrentie?

Marine Sciences is de eerste universitaire bachelor die zich richt op het mariene domein. De inschrijvingen voor Marine Sciences lijken niet ten koste te gaan van de inschrijvingen voor Biologie en Environmental Sciences, vertelt Fortuin. ‘Daar zit binnen WUR de meeste concurrentie, dachten wij. Maar op basis van de aanmeldingscijfers lijkt dat mee te vallen: die zijn vergelijkbaar met vorig jaar. Ook dat zie ik als iets positiefs.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.