WU zakt fors in QS-ranking

Wageningen Universiteit keldert 29 plekken op de wereldranglijst.
Foto Resource

Op de befaamde QS World University Rankings 2024 zet de universiteit een flinke stap terug. De instelling zakt van de 124ste naar de 151ste plek, dezelfde positie als tien jaar terug. Aanleiding voor de dip is de invoering van drie nieuwe onderwerpen waarop wordt gescoord.

In de nieuwe ranking betrekt QS voortaan ook duurzaamheid, internationaal netwerk en de vraag naar alumni op de arbeidsmarkt. Wat de internationale samenwerkingen betreft doet WUR het met 97,8 van de 100 punten uitstekend. Op duurzaamheid (71,5 van de 100) kan het aardig meekomen, alhoewel het met een 118de plek lang geen top is. Bij duurzaamheid wordt onder meer gekeken naar de bijdrage van het onderzoek aan het behalen van de VN-doelen op dit vlak.

Banen

Ronduit matig scoort WUR evenwel als het aankomt op alumni op de banenmarkt en de impact die ze daar hebben. Dat laatste wordt onder meer afgemeten aan het aantal maatschappelijke topposities die alumni innemen. Van de maximale score van 100 reikt Wageningen niet verder dan 19 en valt daarmee buiten de top 300. In totaal scoort WU 51,3 van de 100 punten.

Delft

Naast de drie nieuwe terreinen zijn de zes bestaande gebleven, waaronder het aantal citaties, aantal internationale studenten, de academische reputatie en de aantalsverhouding staf/studenten. Delft is met een 47ste plek de best genoteerde Nederlandse universiteit. De UvA (53ste) en Utrecht (107de) volgen. Geen van de universiteiten in ons land maakte een grotere duikeling dan WU.

De QS-ranking stelt ook ranglijsten op per onderwerp van onderzoek. Op die lijst staat het land- en bosbouwonderzoek in Wageningen al sinds 2016 op de eerste plek. Ook de omgevingswetenschappen (2de plek) en ontwikkelingsstudies (8ste) zijn top. Beide scoorden nog nooit zo hoog.

Lees ook:

    

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.