Leerstoelhouderschap afgepakt vanwege Saoedische affiliaties

WUR-hoogleraar Fogliano bestraft voor ranglijstentruc met Saoedi-Arabië.
saoedische man lezen Beeld Shutterstock

Tekst Hoger Onderwijs Persbureau/Dominique Vrouwenvelder

WUR heeft hoogleraar Vincenzo Fogliano per direct voor twee jaar zijn leerstoel ontnomen. Hij heeft onderzoeksgeld ontvangen door zich op papier aan een Saoedische universiteit te verbinden.

Volgens het interne onderzoek van Wageningen Universiteit zijn zeker zes veelgeciteerde Wageningse wetenschappers door Saudische universiteiten benaderd. Rector Arthur Mol: ‘Alleen professor Fogliano is op het aanbod ingegaan terwijl hij een aanstelling aan WUR had.’

‘Ik ben geschokt en zeer teleurgesteld’, aldus Mol. ‘Fogliano heeft incorrect gehandeld en daarmee de integriteit van de wetenschap aan Wageningen University & Research schade toegebracht.’

Affiliatie

Fogliano werkte fulltime in Wageningen toen hij tussen 2008 en 2020 zijn ‘eerste affiliatie’ aanpaste, schreef Resource eerder deze maand. De veelgeciteerde wetenschapper deed alsof de King Saud University zijn voornaamste werkgever was, zodat die universiteit hoger zou scoren op de internationale ranglijsten.

Saudische universiteiten is er veel aan gelegen dat veelgeciteerde wetenschappers hun primaire affiliatie aanpassen. De affiliaties voeden wetenschappelijke databases die de positie van universiteiten op internationale ranglijsten van universiteiten bepalen. Door affiliaties van veelgeciteerde wetenschappers, stijgen deze universiteiten op dit soort ranglijsten.

Consequenties

Voor zijn actie kreeg Fogliano’s vakgroep 146 duizend euro. Hiermee is een promovendus in de voedselwetenschappen betaald, meldt de universiteit. In het onderzoek zijn geen indicaties gevonden dat hij persoonlijk geld heeft aangenomen.

Fogliano zou in 2018 al gewaarschuwd zijn voor zulke transacties. Hij heeft nu een berisping gekregen, met de dreiging van ontslag bij een volgende misstap. Verder is hem voor twee jaar zijn leerstoelhouderschap ontnomen, maar hij blijft wel hoogleraar.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.