Leiden Ranking: zoek zelf de beste universiteit

Welke universiteit de beste is, hangt af van wat je belangrijk vindt.
Als je in deze ranking kijkt naar instellingen die in een bepaald vakgebied minstens duizend publicaties hebben voortgebracht en je neemt de 1 procent van artikelen met de meeste citaties, zie je Wageningen wereldwijd op nummer 18 bij de levens- en aardwetenschappen. Foto Guy Ackermans

Welke universiteiten publiceren de vaakst geciteerde wetenschappelijke artikelen, waar werken de meeste vrouwen en wie doet er veel aan open access? De nieuwe Leiden Ranking geeft antwoorden.

Je kunt universiteiten niet zomaar sorteren op kwaliteit, is de gedachte achter de Leiden Ranking. Het is immers maar net wat je wel en niet belangrijk vindt. Daarom kun je in de ranking van het Leidse Centre for Science and Technology Studies zelf aan de knoppen zitten.

Wetenschappelijke impact

Je kunt bijvoorbeeld kijken hoeveel artikelen van een universiteit tot de top van hun vakgebied behoren. Dat wil zeggen, welke artikelen van de jaren 2019-2022 worden het meest geciteerd door vakgenoten? Dit wordt de wetenschappelijke impact genoemd.

Maar dit criterium is al niet eenduidig. Neem je de top 1 procent van meest aangehaalde artikelen, dan staat binnen Nederland de Universiteit Utrecht bovenaan. Neem je liever de top 5 procent, dan staat Utrecht opeens vierde en scoren de twee Amsterdamse universiteiten en Wageningen beter.

Kijk je breder en wil je vooral weten hoeveel artikelen tot de bovenste helft behoren (bij de top 50 procent van meest geciteerde artikelen), dan staan Utrecht en de Universiteit van Amsterdam gedeeld bovenaan, terwijl Groningen en Rotterdam op drie en vier staan.

Samenwerking

Er zijn meer indicatoren. De Vrije Universiteit Amsterdam is de kampioen van de samenwerking. Maar liefst 93 procent van alle VU-artikelen wordt gepubliceerd met een medeauteur van een andere instelling of organisatie.

Ook de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Maastricht scoren boven de 90 procent, terwijl de TU Delft onderaan eindigt met 82 procent. Helemaal bovenaan de wereldranglijst staat overigens een Koreaanse universiteit die vrijwel elk artikel (99,9 procent) in samenwerking met anderen schrijft.

Open acces

Hoeveel van de artikelen zijn voor iedereen gratis toegankelijk? Met andere woorden, verdwijnen die mooie wetenschappelijke inzichten achter een betaalmuur of kan iedereen er de vruchten van plukken?

Op dit gebied behoort Nederland tot de wereldtop. Groningen staat stijf bovenaan met 98 procent van de publicaties in open access. Twente is wereldwijd de nummer twee met 94 procent, boven een hele reeks Britse universiteiten.

En hoeveel van die publicaties zijn er geschreven door vrouwelijke onderzoekers? Een Saoedische universiteit valt op: daar is bijna 80 procent van de auteurs een vrouw. De nummers twee en drie uit Noorwegen en Litouwen komen net boven de 60 procent.

Daar zitten de Nederlandse universiteit ver vandaan. De Vrije Universiteit Amsterdam komt op 44 procent uit, Tilburg en Rotterdam staan op 43 procent. De Technische Universiteit Delft blijft onder de 19 procent.

Vakgebieden

Je kunt ook verschillende vakgebieden selecteren. Stel, je kijkt alleen naar instellingen die in een bepaald vakgebied minstens duizend publicaties hebben voortgebracht en je neemt de 1 procent van artikelen met de meeste citaties. Dan zie je Wageningen wereldwijd op nummer 18 bij de levens- en aardwetenschappen, terwijl het Amerikaanse Stanford bovenaan eindigt.

In de sociale wetenschappen staat de UvA op nummer 9, met Harvard op nummer 1. Zo kun je blijven selecteren en kijken, en dat is precies de bedoeling van de Leiden Ranking, die voor de dertiende keer is uitgebracht.

Reputatie

Andere wereldranglijsten letten vaak ook op de reputatie van universiteiten onder wetenschappers en werkgevers. Daar doet de Leiden Ranking niet aan mee.

HOP, Bas Belleman

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.