Met het diploma op de bank

De uitreiking nieuwe stijl van de masterdiploma’s is losser en levendiger.
Foto Guy Ackermans

Deze week en komende maandag krijgen ruim 400 masterstudenten in Omnia hun diploma uitgereikt. Dat gaat een stuk losser en interactiever dan in de Aula en vóór corona. De sessies hebben zelfs wat weg van een talkshow. Zonder het decorum uit het oog te verliezen, zegt Nikolien van Gelderen (Events).

Aanleiding voor de opfrisbeurt van de uitreiking zijn corona en de overgang van de Aula naar Omnia. ‘Door corona en de lockdown moest alles op stel en sprong naar een online uitreiking worden omgezet’, licht Ine Wiebenga (Studentenadministratie) toe. ‘In kleine groepjes van twaalf kregen de studenten een praatje van hun eigen supervisor of begeleider. Die mocht de student ook een vraag stellen.’

Interactie

Die interactie bleek een groot succes. Voorheen waren er twee uitreikers. Van Gelderen: ‘De studenten kenden hem of haar meestal helemaal niet. De uitreikers lazen een door de echte begeleider aangeleverde tekst voor. Nu kenden ze elkaar ook echt, waardoor het veel persoonlijker werd.’ Tussen de uitreikingen door werden filmpjes vertoond over het studeren in Wageningen.

Door corona en de lockdown moest alles op stel en sprong naar een online uitreiking worden omgezet

Ine Wiebenga, Studentenadministratie

De online-uitreiking was arbeidsintensief. ‘We hebben dat anderhalf jaar volgehouden’, zegt Van Gelderen. ‘Er stond veel stress op om iedereen – de supervisors en de studenten – op het juiste moment in te loggen. De verbindingen waren niet altijd even goed. Organisatorisch was het bijna niet te doen. Maar het moest, er was geen andere optie.’

Huiskamer

In Omnia is de levendigheid van die online-uitreiking vertaald in een huiskamer-opzet met twee banken en een stoel. Studenten nemen in groepjes van zes plaats op de bank, nadat ze eerst hun diploma hebben ondertekend. De uitreiker leest de laudatio voor en heeft vervolgens de ruimte vragen te stellen over de studie, het studentenleven of de toekomstplannen. De uitreiker is overigens – een concessie aan de corona-opzet – meestal niet de eigen begeleider.

Studenten die verhinderd zijn, kunnen online meedoen

Nikolien van Gelderen, teamleider Events

Op een groot scherm op de achtergrond verschijnt intussen informatie over de student, de afgeronde studie en een door de student zelf aangeleverde foto. Van Gelderen: ‘Studenten die verhinderd zijn, kunnen online meedoen. Tussen de groepjes door worden filmpjes vertoond over de opleiding of studeren in Wageningen. We hebben er zelfs eentje met felicitaties van willekeurige mensen op de campus. Elk in de eigen taal.’

Plechtigheid

Maar het blijft een academische plechtigheid, zegt Van Gelderen. ‘De pedel, de binnenkomst met pianomuziek, de uitreikcommissie met de voorzitter in toga, de plechtige ondertekening van het diploma en de uitreiking van het Wageningenspeldje.’ Hoe dat er allemaal uitziet is online te volgen. De plechtigheid wordt, net als voorheen overigens, gestreamd.

De nieuwe opzet is uitvoerig getest en in januari van start gegaan. De afgelopen week en vandaag nog is de tweede keer dat het op grote schaal wordt toegepast, vijf dagen, vier sessies per dag van elk ruim 20 studenten.  

 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.