Elke dag scheuren voor bodemkennis

Nieuwe kalender vol praktische tips en weetjes voor de boer.

Scheurkalenders zijn er in alle soorten en maten. Maar voor de bodem was er gek genoeg nog geen. De nieuwe Bodemscheurkalender, met dagelijks een bodemweetje, vult die leemte op. Het cadeautje, mede mogelijk gemaakt door WUR, gleed afgelopen week bij alle akkerbouwers en veetelers in de bus.

Het idee voor een Bodemscheurkalender ontstond zo’n anderhalf jaar geleden, vertelt Janjo de Haan (Open Teelten). Op dat moment lag er al een maandkalender met tips voor bodembeheer, een initiatief van BO Akkerbouw, WUR en communicatiebureau JEEN. Alle akkerbouwers hebben zo’n kalender thuisgestuurd gekregen.

Samen

De maandkalender smaakte naar meer. Met het instappen van Deltaplan Agrarische Waterbeheer bleek dat mogelijk. Het resultaat is een kalender voor alle dagen van de week. ‘Nou ja, bijna alle dagen. We hebben een beetje gesmokkeld door de zaterdag en zondag samen te voegen op een blaadje’, licht De Haan toe.

Het lijkt aan te slaan en aan een behoefte te voldoen

Janjo de Haan, onderzoeker Open Teelten

Maar hoe kom je aan ruim 300 weetjes en tips over de bodem? De Haan: ‘We zijn begonnen met een middag brainstormen. Daar kwam al een bak aan ideeën uit. Die zijn verder uitgewerkt en diverse partijen zijn gevraagd mee te denken. Ook hebben we op praktijkdagen voor boeren gevraagd ideeën aan te dragen. De bodem is een breed onderwerp.’

Quizvragen

Dat levert vragen op als: Een bodem met een lage pH heeft meer bodemleven dan een bodem met een hoge pH. Goed of fout?’ Quizvragen, weetjes en praktische tips lossen elkaar af. Want behalve leuk, moet het volgens De Haan vooral ook leerzaam zijn. Nog eentje dan: Hoeveel kilo wormen zitten er in een hectare gemiddelde kleigrond?’

De reacties uit het veld zijn positief, zegt De Haan. Het lijkt aan te slaan en aan een behoefte te voldoen.’ De kalender is niet in de winkel te koop. De Haan: ‘Voor WUR hebben we er 1000 gekregen. Die gaan deels naar collega’s van plant- en bodemonderzoek. De directeuren van ESG en PSG krijgen maandag en exemplaar. Maandag is het niet alleen Sinterklaas, maar ook Wereldbodemdag.’

Wie ook een kalender wil kan op deze website terecht. Onder de inzenders van het goede antwoord op de wormenvraag worden 20 kalenders verdeeld.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.