[De Stelling] ‘Klimaatslimme landbouw als wetenschappelijk vakgebied is een typisch voorbeeld van neokoloniale wetenschap.’

Promovendi lichten de meest prikkelende stelling toe. Dit keer Maria Rodriguez Barillas

Tekst Ning Fan

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Maria Rodriguez Barillas, die 19 december promoveerde op het begrijpen van de systeemdynamiek van boeren in de overgang naar duurzame koffieproductie in Costa Rica.

‘Bij mijn promotieonderzoek heb ik gemerkt dat klimaatslimme landbouw als wetenschappelijk vakgebied voornamelijk wordt beïnvloed door actoren uit de Global North. Dat geeft een onevenredige invloed op de richting en focus van het vakgebied. De stem van lokale boeren wordt vaak over het hoofd gezien, ook al hebben zij generaties lang praktijkervaring op hun eigen land.

Neem de koffiesector: waardevolle bronnen zoals inheemse kennis of traditionele landbouwpraktijken worden uit de lokale context gehaald en gebruikt zonder samenwerking of erkenning. Ondanks potentiële winstgevendheid dreigt deze manier van doen de systemen te verstoren waarop lokale boeren al generaties lang vertrouwen. Worden lokale boeren geraadpleegd in het besluitvormingsproces en zijn de nieuwe technologieën echt afgestemd op hun behoeften?

Nieuwe ideeën en technologieën worden getest zonder rekening te houden met de bereidwilligheid of de kennis van deze boeren. Waarom is sommige kennis ‘relevanter’ dan andere? Sommige perspectieven, methoden of oplossingen die aansluiten bij de belangen van bepaalde dominante groepen, krijgen voorrang ten koste van de behoeften en kennis van lokale gemeenschappen. Is dit een soort neokoloniale wetenschap? Ik denk dat we bij ieder wetenschappelijk idee of onderzoeksproject, of bij de introductie van commerciële producten, rekening moeten houden met de stem van de lokale bevolking. Niet alleen de stem van de wetenschappers telt.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.