Gezocht: studenten die roadtrip willen maken

Een busje vertrekt 6 juni vanaf de campus voor een vier jaar durende eurotrip.
Beeld Shutterstock

Gedurende die tijd wordt er onderzoek gedaan en worden data verzameld bij boeren. Die data zullen worden gebruikt om een app te ontwikkelen die kleinschalige boeren helpt met precisielandbouw. Coördinatoren zijn nog op zoek naar onderzoekers en studenten die mee willen doen aan het project en dus een paar weken door Europa willen reizen met de bus. ‘Hoe meer studenten hiervan weten, hoe beter.’

De meerjarige roadtrip wordt gefinancierd door de Europese Unie, vertelt WUR-docent Teun Vogel. Hij is vanuit zijn eigen bedrijf Cambisol betrokken. ‘Met Cambisol doen we al jarenlang opdrachten op het gebied van duurzaam landgebruik, voornamelijk in het mediterrane en het Caribisch gebied.’ Cambisol werkt samen met de Environmental Sciences Group en de Soil Physics and Land Management Group, aldus Vogel. ‘WUR coördineert het project, Cambisol neemt het innovatiedeel voor z’n rekening.’

Dat innovatiedeel bestaat uit de ontwikkeling van een app, vervolgt Vogel. ‘Op dit moment zie je dat precisielandbouw en digitale tools vooral toegankelijk zijn voor grote boerenbedrijven. Daardoor groeit de kloof tussen rijke en arme boeren. Wij gaan een app bouwen waarmee álle boeren gratis en gemakkelijk toegang krijgen tot geodata en kaarten. Want er zijn ontzettend veel data, maar die zijn vaak moeilijk toegankelijk voor boeren, bijvoorbeeld omdat ze er geen geld voor hebben of geen tijd om er in te duiken. Met de app krijgen boeren informatie over bijvoorbeeld bodemkwaliteit, gewaskwaliteit of het weer, en dat overzichtelijk in één app. Daarmee kun je als boer beter sturen waar je wat nodig hebt qua water of gewasbeschermingsmiddelen. Zo moet het makkelijker worden voor kleinschalige boeren om te beginnen met technologische innovaties zoals precisielandbouw.’

Behoeftes in kaart

De app moet Phito gaan heten, vertelt Vogel. Om de app te bouwen, moet eerst duidelijk worden waar kleinschalige boeren behoefte aan hebben. Vandaar ook die bus, zegt Vogel. ‘Het komende half jaar willen we zo veel mogelijk boeren in heel Europa spreken. We gaan ze vragen aan wat er allemaal in zo’n app zou moeten zitten en wat mogelijke gamechangers zouden zijn voor hun bedrijfsvoering. Dus vragen we studenten om met de bus door Europa te rijden en met boeren in gesprek te gaan, bijvoorbeeld door zo veel mogelijk boerenmarkten te bezoeken in Spanje. Ondertussen krijgen studenten zo de kans om data op te halen voor hun thesis, tijdens een mooie roadtrip.’

Er zijn al studentenchauffeurs gevonden voor bezoeken aan Spanje, Portugal en Italië. ‘Maar we hebben er nog meer nodig’, zegt Vogel. ‘En als de app er eenmaal is, gaat de roadtrip gewoon door. Om meer data op te halen en bekendheid te geven aan Phito.’

Droom

De bus wordt op 6 juni tussen 16:00 en 18:00 uur gepresenteerd op de campus voor de ingang van Forum. ‘We gaan er een feestje van maken’, zegt Vogel. ‘De bus wordt onthuld, uitgezwaaid en dan begint de reis.’ De eerste bestemming is Spanje, waar een ACT-groep interviews gaat doen met boeren. Vogel: ‘Het is een droom om met een busje door Europa te rijden, dus zelf wil ik er natuurlijk ook mee op pad. Begin oktober is er een meeting in Italië voor dit project, dan ga ik er zelf ook in rijden.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.