WUR doet stapje terug in citatietop

Flinke verschuivingen; aandeel vrouwen stijgt naar een kwart.

Op de Highly Cited, de citatie-meetlat voor wetenschappers wereldwijd, doet WUR dit jaar een stapje terug. Een jaar geleden stonden nog 26 WUR-wetenschappers op de lijst, nu zijn dat er nog 22. Opvallend is het aantal verschuivingen op de lijst. Liefst 11 toppers van de lijst van vorig jaar zijn nu buiten de boot gevallen.

Onder de afvalllers bevinden zich citatiekanonnen als microbioloog Willem de Vos (inmiddels met pensioen), milieusysteemanalist Rudolf de Groot en de succesvolle biochemicus Dolf Weijers. Ook Saskia Keesstra, in 2019 de eerste WUR-vrouw op de lijst, is afgevallen. Haar ‘plek’ wordt opgevuld door de nieuwkomer bodemfysicus Esperanza Huerta Lwanga.

Kwart vrouwen

Nieuw zijn naast Huerta Lwanga ook Harro Bouwmeester, Gerard Heuvelink, Laurens Klerkx, David Kleijn, Dik Mevius en Hans van Meijl. Onder de meest geciteerde WUR-wetenschappers bevinden zich vijf vrouwen. Dat is evenveel als vorig jaar. Procentueel steeg hun aandeel wel van een vijfde naar een kwart. Daarbij moet gezegd dat aquatisch ecoloog Ellen Besseling en plantenfysioloog Harro Bouwmeester niet meer bij WUR werken en dierkundige Dik Mevius is gepensioneerd.

Eén procent

Een vermelding in de Highly Cited betekent dat je over de afgelopen tien jaar tot de één procent meest geciteerde wetenschappers hoort in jouw vakgebied. Daarbij telt niet alleen het totaal aantal artikelen mee dat het meest wordt geciteerd, maar ook de totale citatiescore over alle artikelen. Wereldwijd telt de lijst dit jaar 6938 wetenschappers uit 69 landen.

De meeste van hen (38 procent) werken aan Amerikaanse universiteiten. China (16 procent) volgt op afstand, voor Engeland (8 procent). Nederland staat op de 7de plek met 2,9 procent (210 wetenschappers), een plek lager dan vorig jaar. 

De volledige lijst Highly Cited van WUR:

Gerco Angenent, plantkundige

Clara Belzer, microbioloog

Ellen Besseling, aquatisch ecoloog

Harro Bouwmeester, plantenfysioloog

Violette Geissen, bodemfysioloog

Ken Giller, plantkundige

Jan Willem van Groenigen, bodembioloog

Gerard Heuvelink, bodemkundige

Esperanza Huerta Lwanga, bodemfysicus

Martin van Ittersum, plantkundige

Michiel Kleerebezem, microbioloog

David Kleijn, plantenecoloog

Laurens Klerkx, innovatiewetenschapper

Bart Koelmans, milieuchemicus

Marnix Medema, bio-informaticus

Dik Mevius, dierkundige

Hans van Meijl, econoom

Liesje Mommer, plantenecoloog

John van der Oost, microbioloog

Oene Oenema, bodemkundige

Wim van der Putten, nematoloog

Marten Scheffer, aquatisch ecoloog

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.