WUR scoort met citatie-toppers

De jaarlijkse lijst met meest geciteerde wetenschappers in de wereld telt meer WUR-onderzoekers dan ooit: 24.
Illustratie: Clarivate

Dat zijn er twee meer dan vorig jaar. Met die score dringt WUR bijna de wereldwijde top 50 binnen. In Nederland staat alleen Utrecht met 27 citatie-toppers boven Wageningen. Opmerkelijk is de toename van het aantal WUR-vrouwen op de lijst. Vorig jaar had bodemkundige Saskia Keesstra de Wageningse primeur. Zij heeft nu gezelschap van bodemecoloog Liesje Mommer en microbioloog Clara Belzer.

Strategie

Hoogleraar Liesje Mommer is blij verrast. ‘Dat wist ik niet.’ Ze is blij met de erkenning. ‘Het betekent dat het werk dat ik doe opgepikt wordt door het veld. Ik zet kennelijk stappen in het vakgebied. Dat is ook mijn strategie. Ik heb goed gekeken naar waar de gaten zitten in de kennis over wortels en de interacties met schimmels en wat dat betekent voor de biodiversiteit. Waar doorbraken nodig zijn, daar wilde ik aan gaan werken.’

Liesje Mommer. Foto: Guy Ackermans

Voor de Highly Cited tellen artikelen mee die de afgelopen elf jaar tot de één procent meest geciteerde behoren in hun vakgebied in dat jaar. Daarnaast telt ook het totaal aantal citaties van die artikelen mee in de genoemde periode. Mommer staat met negen artikelen, 17 procent van haar totale productie, in die top. De hele Highly Cited omvat 6389 wetenschappers, verdeeld over 22 vakgebieden.

Op de Wageningse lijst staan veel bekende namen, zoals Wim de Vos, Marcel Dicke, Marten Scheffer en Ken Giller. Maar er zijn ook flink wat wisselingen. Erkende citatiekanonnen als plantenveredelaar Richard Visser vielen dit jaar buiten de boot. Bart Thomma is highly cited, maar werkt niet meer voor WUR. Tot de afvallers behoren verder agrarisch econoom Hans van Meijl en moleculair bioloog Wouter Kohlen.

Nieuwe namen

De nieuwe (mannen) zijn Rob Alkemade en Michiel Schaeffer (beiden milieusysteemanalist), plantengeneticus Gerco Angenent, bio-informaticus Marnix Medema, bodemkundige Oene Oenema en plantenecoloog David Kleijn. Nederland neemt met 181 (2,9 procent) wetenschappers de zevende plek in op de landenlijst. De lijst wordt aangevoerd door de VS met 2650 (41,5 procent), gevolgd door China 770 (12,1 procent) en Engeland 514 (8,0 procent).

Highly Cited WUR 2020

 • Rob Alkemade
 • Gerco Angenent
 • Clara Belzer
 • Marcel Dicke
 • Vincenzo Fogliano
 • Ken Giller
 • Jan-Willem van Groenigen
 • Rudolf de Groot
 • Martin Herold
 • Gerard Heuvelink
 • Martin van Ittersum
 • Saskia Keesstra
 • Michiel Kleerebezem
 • David Kleijn
 • Bart Koelmans
 • Marnix Medema
 • Liesje Mommer
 • Oene Oenema
 • John van der Oost
 • Lourens Poorter
 • Wim van der Putten
 • Michiel Schaeffer
 • Marten Scheffer
 • Andrzej Tabeau
 • Willem de Vos

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.