Nieuwe student challenge aangekondigd op COP

Studenten gaan een klimaatbestendig en natuurinclusief plan maken voor rivierdelta’s in Bangladesh.
De nieuwe student challenge werd aangekondigd op de klimaattop in Egypte. Foto Thomas Westhoff

WUR’s nieuwe studentenwedstrijd—de Nature Based Future Challenge—start in november 2023 en duurt tot juni 2024. De wedstrijd werd op 12 november aangekondigd tijdens de VN-klimaattop COP27 in Egypte, aan het eind van een sessie over landbouwtransities in megadelta’s in Azië en Europa.

Eerder organiseerde WUR al student challenges over bijvoorbeeld de eiwittransitie en stadslandbouw. Tijdens de nieuwe challenge gaan deelnemers aan de slag met twee van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw: klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. De challenge is gebaseerd op Tim van Hattums project Nederland in 2120, waarin hij laat zien hoe Nederland er over honderd jaar uit kan zien als we gebruik maken van nature-based solutions. Deelnemers gaan een zelfde soort langetermijnvisie ontwikkelen voor de Ganges-Brahmaputra-Meghna delta in Bangladesh. Daarna zoomen ze in op een specifiek plekje in het landschap waar ze binnen nu en vijf jaar een eerste stap kunnen zetten om met die visie aan de slag te gaan. De nieuwe challenge werd aangekondigd door Saber Chowdhury, parlementslid van Bangladesh.

Kwetsbare gebieden

‘De focus ligt op delta’s omdat daar een groot deel van de wereldwijde voedselproductie plaatsvindt en er veel mensen wonen’, zei Rio Pals (manager WUR student challenges) eerder al tegen Resource. ‘Terwijl het ook kwetsbare gebieden zijn als het gaat om de effecten van klimaatveranderingen. Er komen dus veel uitdagingen samen.’

Zoals ook bij eerdere student challenges van WUR het geval was, is deze challenge toegankelijk voor bachelor-, master- en PhD-studenten wereldwijd. In aanloop naar de aftrap in november 2023 wordt er een aantal masterclasses over nature-based solutions-masterclasses georganiseerd, waarin de laatste inzichten worden gedeeld.

Nature-based solutions?

Nature-based solutions betekent het inzetten van natuur om problemen op landschapsschaal op te lossen. Ze dragen bij aan biodiversiteit en kunnen dienen als bescherming tegen de effecten van klimaatveranderingen. Een voorbeeld is de Zandmotor, waarbij een zandbank is opgespoten vanuit zee. Vervolgens zorgen wind, golven en de getijden ervoor dat dat zand wordt afgezet aan de kust, om die te verstevigen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.