Nieuwe Student Challenges over nature-based solutions

Er komen twee nieuwe Student Challenges aan. De eerste start in februari.
Deltarivier. Foto Shutterstock

De challenges draaien om zogeheten nature-based solutions: natuur inzetten om problemen op landschapsschaal op te lossen.

Een voorbeeld is de Zandmotor, waarbij een zandbank is opgespoten vanuit zee. De wind, de golven en de getijden zetten dat zand vervolgens af aan de kust om die te verstevigen. ‘Het is een hele andere manier van denken’, zegt Marta Eggers (projectleider WUR Student Challenges). ‘Als mens zijn we gewend om de natuur te beheersen voor onze doelen. Met nature-based solutions kijk je andersom: dit zijn onze doelen en hoe kunnen we die door samenwerking met de natuur bereiken?’

De aankondiging van de nieuwe challenges betekent ook het einde van de huidige: de Urban Greenhouse Challenge is momenteel aan zijn derde en laatste ronde bezig; ReThink Protein had afgelopen zomer de tweede en laatste editie. ‘Onderwerpen zoals eiwittransitie zijn nu mainstream’, zegt Eggers. ‘Het concept nature-based solutions is dat nog niet. Wij hopen dat dat in de toekomst wél zo is en we willen daaraan bijdragen met deze challenges.’

Lokale impact

De eerste challenge begint op 22 februari en duurt tot november. Inschrijven kan tot 13 april. ‘De opzet is anders dan die van eerdere Student Challenges’, zegt Mirjam Troost (projectleider WUR Student Challenges). ‘De focus ligt meer op lokale impact. Deelnemende teams maken een ontwerp voor een lokale nature-based solution. Een jury kiest de acht beste ontwerpen. Die teams ontvangen 2500 euro en begeleiding van experts om hun plan uit te voeren. Het team dat het idee het beste uitwerkt, is de winnaar.’

De nature-based solutions-challenges zullen, net hun voorgangers, internationaal zijn van opzet. Internationale jeugdorganisaties en Evi Vet, VN-Jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit en Voeding, zullen samen met docent Tim van Hattum de kick-off verzorgen. Naast Van Hattum zijn ook WUR-experts Liesje Mommer, Cora van Oosten en Ivo Demmers betrokken. ‘Op deze manier willen we het vakgebied van nature based solutions introduceren bij studenten over de hele wereld.’

Delta’s

De tweede challenge, die gepland staat voor studiejaar 2023/2024, krijgt een ander karakter. ‘Daar ligt de focus op een toekomstvisie voor deltagebieden’, zegt Rio Pals (manager WUR Student Challenges). ‘Denk aan Tim van Hattums kaart van hoe Nederland er in 2120 uit kan zien als we gebruik maken van nature-based solutions. Deelnemers ontwerpen een langetermijnvisie en zoomen daarna in op een specifiek plekje in het landschap waar ze binnen nu en vijf jaar een eerste stap kunnen zetten om met die visie aan de gang te gaan.’

‘De focus ligt op delta’s omdat daar een groot deel van de wereldwijde voedselproductie plaatsvindt en er veel mensen wonen,’ zegt Pals. ‘Terwijl delta’s ook kwetsbare gebieden zijn als het gaat om de effecten van klimaatverandering. Er komen dus veel uitdagingen samen.’

Klik hier voor meer informatie over de eerste Nature-Based Solutions Challenge.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.