Wageningen: wacht met aanvragen energietoeslag

Gemeente heeft niet de middelen om de toeslag uit te keren.
Foto Shutterstock

De gemeente Wageningen vindt dat studenten ook de energietoeslag moeten krijgen. Maar de gemeente heeft het geld en de menskracht niet om daar handen en voeten aan te geven. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten. Ze reageert daarmee op de oproep van studentenbond LSVb aan studenten om de energietoeslag aan te vragen.

De energietoeslag van (aanvankelijk) 800 euro is bedoeld om mensen met weinig geld te helpen de oplopende energierekening te betalen. Studenten zijn op dit moment nog van die regeling uitgesloten. Maar na een uitspraak van de rechtbank in Arnhem liggen de kaarten volgens de LSVb anders. De rechter oordeelde het onterecht dat studenten geen energietoeslag krijgen.

Onvoldoende geld

De studenten vinden de gemeente Wageningen in principe aan hun zijde. ‘Wij vinden dat studenten met een laag inkomen en hoge energiekosten ook de energietoeslag moeten krijgen’, laat het college weten. ‘Maar wij hebben hiervoor niet voldoende geld gekregen van de landelijke overheid. Ook hebben we te weinig medewerkers om de aanvragen van studenten te behandelen.’

Wij vinden dat studenten met een laag inkomen en hoge energiekosten ook de energietoeslag moeten krijgen

College van burgemeester en wethouders van Wageningen

Bij de gemeente zijn tot nu toe 450 aanvragen om energietoeslag ingediend. Daar zitten tientallen aanvragen van studenten bij. Maar lang niet alle aanvragen zijn al verwerkt. De aanvragen van studenten worden op dit moment aangehouden. De LSVb en FNV Young & United adviseren studenten bezwaar te maken als hun verzoek wordt afgewezen.

Wachten

Om de verzoeken voor niet-studenten af te kunnen handelen, vraagt de gemeente studenten nog even te wachten met aanvragen totdat er meer bekend is over een landelijke regeling voor studenten. Voor schrijnende gevallen kunnen studenten zich bij het Startpunt (0317-410160) melden. Voor individuele compensatie voor de gestegen energierekeningbijstand is de bijzondere bijstand een mogelijkheid.

Samen met andere gemeenten heeft Wageningen inmiddels het kabinet opgeroepen met een ‘geschikte en uitvoerbare’ regeling voor studenten te komen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.