[De Neus] Gebouwen vaker dicht om energie te besparen

Nieuws met een luchtje.
Foto Marte Hofsteenge

Na de succesvolle sluiting in de kerstperiode van een aantal gebouwen op de campus om energie te besparen, overweegt WUR nu om vaker gebouwen dicht te houden. ‘Hoe vaker we dichtgaan, hoe minder energie we gebruiken.’

Als pilot zullen onderwijsgebouwen Orion, Forum en de Leeuwenborch de komende maand nog maar vier uur per dag open zijn. ‘Tussen 11.00 en 15.00 om precies te zijn’, zegt campusmanager Brenda Sluiter. ‘Dat zijn de momenten waarop studenten het liefste samenkomen op de campus, zo blijkt uit een enquête die we hebben rondgestuurd. Veel studenten zouden graag langer uitslapen, rustig opstarten en dan rond 11.00 uur met een koffietje naar college. Om 15.00 uur zijn ze moe en willen ze gaan chillen of sporten. Door naar de wensen van onze studenten te luisteren, hoeven we de verwarming niet van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan te doen.’

Tijdens de pilot zullen docenten hun college twee keer zo snel moeten geven. ‘Er is minder tijd per college, dus het tempo moet omhoog’, zegt Sluiter. ‘Ik besef dat dat uitdagend lijkt, maar op YouTube staan goede tutorials over snelpraten. Als studenten het college opnemen, kunnen ze het thuis nog eens op halve snelheid afspelen en terugluisteren. Ik zie het probleem niet.’

Andere campusgebouwen zijn ook minder vaak open tijdens de pilot. Sluiter: ‘In Atlas is het op dinsdag druk, maar de rest van de week zit er bijna niemand. Dan kun je op de andere dagen van de week de deur beter helemaal dichtdoen, hoef je ook geen energie te gebruiken.’

Door de energiebesparing hoopt WUR het goede voorbeeld te geven in de energiecrisis. ‘We moeten allemaal een steentje bijdragen’, zegt Sluiter. ‘Dit is wat wij als universiteit kunnen doen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.