Weer wint student rechtszaak om energietoeslag

De rechter vindt uitsluiting van studenten in strijd met gelijkheidsbeginsel.
De rechtbank van Amsterdam Ook de rechtbank van Amsterdam oordeelt dat studenten niet zonder meer uitgesloten mogen worden van de energietoeslag. Foto Shutterstock

Opnieuw heeft een student een rechtszaak gewonnen om de energietoeslag van zijn gemeente. Deze keer gaat Amsterdam onderuit. De gemeente mag studenten niet zomaar uitsluiten, oordeelt de rechter. 

Afgelopen zomer won een Nijmeegse student ook al een rechtszaak om toch de energietoeslag te krijgen van zijn gemeente. Nu is in Amsterdam hetzelfde gebeurd. De gemeente moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen over de aanvraag van de 24-jarige student Melle van der Geest

Amsterdam heeft de landelijke richtlijnen gevolgd die het ministerie aan de gemeenten heeft gegeven. Maar de rechter vindt het uitzonderen van studenten in strijd met gelijkheidsbeginsel. 

Heel erg blij

Of de Amsterdamse student nu alsnog het geld krijgt? Dat is niet zeker. De gemeente moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen. De rechtbank wil de knoop niet zelf doorhakken, omdat niet duidelijk is of de student voldoet aan de overige voorwaarden voor de eenmalige energietoeslag. 

Tegen dagblad Het Parool zegt de student ‘heel erg blij’ te zijn dat de gemeente zijn aanvraag alsnog in behandeling moet nemen. ‘Dan word ik niet meer uitgesloten omdat ik student ben, maar wordt er naar de eisen gekeken. Bijvoorbeeld naar mijn inkomen.’

Meer rechtszaken

Eerder adviseerde de Raad van State al tegen het uitsluiten van studenten voor de energietoeslag, terwijl de landsadvocaat juist mogelijkheden zag om de kabinetslijn te verdedigen.

Studentenvakbonden LSVb en FNV Young & United riepen studenten op om zich te melden als ze juridische stappen wilden ondernemen. Ze kregen naar eigen zeggen zo’n duizend reacties. ‘De verwachting is dat er ook in andere gemeenten rechtszaken worden aangespannen door studenten’, staat in een persbericht. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.