Open brief aan ‘dear women of WUR’ maakt veel los

Open brief over misplaatst en stigmatiserend gedrag krijgt veel bijval, van vrouwen én mannen.
Open brief Stacy Pyett kreeg veel bijval met haar open brief. Foto Towfiqu Barbhuiya / Unsplash

‘Overweldigend en heel positief’, zo beschrijft Stacy Pyett de respons op haar open brief aan de vrouwen van WUR die ze vorige week op intranet zette.

Pyett, ‘vrouw, international en hoogopgeleide professional – de rest doet er niet toe’, schreef de vijf kantjes tellende brief recht uit het hart, geraakt door de vele verhalen over het misplaatste en stigmatiserende gedrag dat vrouwen nog altijd te verduren krijgen – óók bij WUR. Ze maakte er veel reacties mee los.
In haar brief deelt Pyett vier persoonlijke verhalen – ‘grote en kleine, maar ze doen er allemaal toe’ – van hoe ze tijdens haar werk voor WUR met dat gedrag te maken kreeg. Haar motivatie voor die openheid daarover: ‘Verandering begint bij transparantie. We moeten allemaal onze verhalen gaan delen. Het ontkennen of negeren van impliciete bias werkt alleen maar averechts.’

Daarbij gaat het niet alleen om gender, benadrukt ze. ‘Mijn verhaal vond breed weerklank. Ik kreeg ook steunbetuigingen van mannen die van buitenlandse afkomst, gay, donkergetint of niet hooggeleerd zijn, en die ook allemaal levensechte ervaringen hebben met onbewuste vooroordelen in hun werkomgeving.’

Laat niet angst je raadgever zijn bij de afweging om je mond open te trekken

Onder de meer dan honderd collega’s die reageerden, persoonlijk of via een reactie op het intranetbericht, bevond zich ook Sjoukje Heimovaara, de opvolger van Louise O. Fresco als bestuursvoorzitter van WUR. ‘Ik heb haar inmiddels ook gesproken’, vertelt Pyett. ‘Beiden zijn we van mening dat dit probleem zowel van bovenaf als van onderop aangepakt moet worden. WUR moet ervoor zorgen dat organisatorische aspecten zoals processen en structuren volkomen bias-free worden opgezet. Maar individuen hebben ook een rol: kaart het aan als je dingen meemaakt die niet in de haak zijn, laat niet angst je raadgever zijn bij de afweging om je mond open te trekken. Het is tijd dat we hier de dialoog over voeren die we moeten voeren.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.