Camps en Van Rijn in ABP-parlement

WUR'ers Guido Camps en Fédes van Rijn gekozen in verantwoordingsorgaan pensioenfonds ABP.
Illustratie Shutterstock

Camps is lijsttrekker van de Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht (LOP) en Van Rijn is de eenmanspartij Groen & Eerlijk. Beide partijen hadden een lijstverbinding.

Die samenwerking heeft met name de groep van voedingsonderzoeker Camps geen windeieren gelegd. Landbouweconoom Van Rijn sleepte in haar eentje 8324 stemmen binnen, drieënhalf keer zoveel als Camps. Dat aantal was goed voor 2 zetels plus een restzetel. Groen & Eerlijk bestaat alleen uit Van Rijn, waardoor de andere 2 zetels naar de groep van Camps gaan.

Lage opkomst

De LOP heeft in de nieuwe samenstelling van het toezichtsorgaan van het ABP 6 van de 19 zetels in de categorie ‘deelnemers’. Dat is er eentje meer dan op dit moment. Het FNV-ACOP is de grootste fractie met 8 zetels. Het verantwoordingsorgaan telt in totaal 48 zetels. Daarvan zijn er 19 voor de nog actief werkende ‘deelnemers’, 18 voor de gepensioneerden en 16 voor de werkgevers.

De opkomst voor de verkiezingen was overigens laag. Van de ruim 1,2 miljoen stemgerechtigde ‘deelnemers’ bracht maar 5,5 procent een stem uit.  ABP is het pensioenfonds voor overheid en onderwijs en beheert een van de grootste geldpotten in de wereld. Het verantwoordingsorgaan vertegenwoordigt 2,9 miljoen werknemers, werkgevers en gepensioneerden.   

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.