ABP kapt ermee, of toch niet?

Het pensioenfonds bouwt af, maar niet snel genoeg, aldus kritische WUR-medewerkers.
Foto Shutterstock

ABP gaat op advies van WUR-medewerkers investeringen die gerelateerd zijn aan ontbossingen in Brazilië afbouwen. Het fonds wil beleggen in bedrijven die duurzamer zijn. Maar zorgen blijven.

Het ABP is een pensioenfonds voor mensen die werken bij de overheid of in het onderwijs. WUR is verplicht aangesloten bij het ABP. De pensioenverstrekker ligt met enige regelmaat onder vuur en er waren al diverse protesten van WUR-medewerkers tegen de investeringen van het fonds.

In 2021 sloegen een aantal kritische WUR-medewerkers de handen ineen in de groep ‘Grey Hair, Green Forests’ om actie te voeren tegen beleggingen van ABP in veeteelt- en mijnbouwbedrijven in Brazilië. Vooral de grootschalige en illegale ontbossing past volgens de WUR’ers niet bij een bedrijf dat voor medewerkers hun pensioen moet verdienen. Ook had ABP geen heldere criteria opgenomen in het investeringsbeleid over hoe ontbossing, CO2-uitstoot en verlies van biodiversiteit kon worden voorkomen. 

‘Protesten hadden zin’

Inmiddels trekt Grey Hair, Green Forests op met Fossil Free waarin 13 actiegroepen zich verenigd hebben waaronder ABP Fossielvrij, Scientist Rebellion en Extinction Rebellion Nederland. Samen willen ze dat ABP honderd procent duurzaam gaat investeren. Ria Hulsman, regiomanager voor Latijns-Amerika en de Cariben bij Corporate Strategy & Accounts, zit namens WUR bij ABP aan tafel: ‘Het goede nieuws is dat de beleggingen in de vleesbedrijven Marfig en Minerva zijn afgebouwd. Onze protesten hebben dus zin gehad. ABP belegt nog wel in het Braziliaanse vleesconcern JBS en daarmee blijven onze zorgen. Bovendien hebben we een poos geleden advies gegeven voor het opstellen van een biodiversiteitsbeleid bij ABP. Dat beleid is nog steeds niet afgerond.’

Fossiel

ABP laat weten dat het – naast de verkoop van de aandelen van Minerva en Marfig – inmiddels van 15 miljard fossiele investeringen naar 6 miljard is gegaan. Uiteindelijk wil het fonds toe naar maximaal 20 procent omzet uit beleggingen in de fossiele industrie. Hulsman: ‘Dat duurt te lang. Op de korte termijn adviseren we ABP daarom om liquide middelen in de landbouwsector niet meer te beleggen in agro-industriële bedrijven die gerelateerd zijn aan kunstmest of chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen zoals van Bayer. Verder proberen we als werknemers van WUR duidelijkheid te krijgen of we keuzevrijheid in pensioenfonds hebben of kunnen krijgen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.