Voedingsonderzoekers op TV

WUR-onderzoekers leggen aan Janny van der Heijden uit hoe voeding werkt.
Janny van der Heijden op bezoek bij Guido Camps, screenshot uit ‘Voeding en ons brein’, aflevering 5. Beeld OmroepMAX

Vanavond is voedingsonderzoeker en Resource-columnist Guido Camps te zien in de vierde aflevering van Voeding en ons brein van Janny van der Heijden (Heel Holland bakt). Samen duiken ze in de wereld van verzadiging.

In Voeding en ons brein gaat culinair publicist Janny van der Heijden op zoek naar inzichten over voeding. In de aflevering van vanavond laat Camps Van der Heijden meekijken met een MRI-scan van het maagvolume van een proefpersoon. Vlak na het drinken van twee flesjes chocomel vraagt Van der Heijden aan de proefpersoon of ze nog trek heeft. Als de proefpersoon antwoordt dat ze nog wel wat lust, concludeert Van der Heijden: ‘Dus zelfs als je maag vol zit, wil dat niet zeggen dat je hersenen al weten dat je niet meer hoeft te eten.’ Camps legt vervolgens uit hoe vloeibare calorieën je hersenen kunnen foppen. Bij voedingsonderzoeker Monica Mars kijkt Janny vervolgens naar de impact van structuur op de eetsnelheid door het eten van hard- of zachtgekookte worteltjes.

Van der Heijden kwam ook naar de campus voor de tweede en derde aflevering van het programma, die al zijn uitgezonden. Ze bezocht het Reuk- en Smaakcentrum waar voedingsonderzoekers Sanne Boesveldt en Monica Mars smaakbeleving aan haar uitlegden. In de laatste aflevering laat Liesbeth Zandstra, buitengewoon hoogleraar Food Reward and Behaviour, haar Lowlands Science experiment zien.

Van der Heijden en Camps kennen elkaar van Heel Holland Bakt, het programma waaraan Camps in 2016 – toen hij nog promovendus was bij Humane Voeding en Gezondheid – meedeed en waar Van der Heijden jurylid is. Camps wist destijds de finale te halen.

Voeding en ons brein is op woensdagavond rond 21 uur te zien op NPO1 bij Omroep Max.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.