Vegan melkvet-alternatief wint Protein Challenge

Tweede editie van de ReThink Protein Challenge is gewonnen door twee studententeams.
De online prijsuitreiking werd live uitgezonden vanuit Impulse. Foto Guy Ackermans

Team Cultivated won de prijs voor het beste prototype (melkvet-alternatief) en Team AlgO won in de categorie beste businessplan (hergebruik van afvalwater).

Cultivated gebruikt precieze gistfermentatie om plantaardige vetten te produceren die identiek zijn aan melkvet, waardoor plantaardige eiwitproducten veel meer op echte zuivelproducten kunnen lijken. Hoewel die vetten niet direct eiwitbronnen zijn, was de jury ervan overtuigd dat dit een game changer zou kunnen zijn voor de eiwittransitie. Team Cultivated bestaat uit: Julia Gil N. Martin (WUR) and Tomas Turner (École polytechnique fédérale de Lausanne).

AlgO wil de miljarden liters afvalwater van de voeding- en drankindustrie gebruiken om micro-algen op te kweken. Die micro-algen redden de voedingsstoffen uit het afvalwater en kunnen vervolgens gebruikt worden om nieuwe voedingsproducten van te maken. Door te kiezen voor een verplaatsbare faciliteit in een container, kan AlgO’s concept gemakkelijk naar elke afvalstroom toe worden gebracht, aldus de jury. Team AlgO bestaat uit: Daniel Macken (WUR), Daniel Alberto Perez Rico (Utrecht University) and Saskia Urlass (University of Queensland).

Prototyping en Ideation

In totaal deden 49 teams met studenten van 41 universiteiten uit 18 landen mee aan de challenge. Twaalf teams mochten uiteindelijk strijden om de winst in de finale: zes in de categorie prototyping (prijzengeld voor de winnaar: 6.000 euro) en zes in de categorie ideation (prijzengeld voor de winnaar: 3.000 euro). Naast de geldprijzen krijgen de winnaars ook steun om hun projecten verder uit te werken. Ook de nummers twee en drie in beide categorieën krijgen prijzengeld en ondersteuning.

Ga voor meer informatie over de projecten naar rethinkprotein.nl

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.