[no]WURries: Blut

‘Eindelijk weer naar de kroeg, maar mijn geld raakt snel op.’

Gratis activiteiten

‘Begrijpelijk dat je weer gebruik wilt maken van alle mogelijkheden nu de coronamaatregelen versoepeld zijn. Om je uitgaven te beperken, raad ik je aan om activiteiten die geld kosten af te wisselen met activiteiten die gratis zijn of weinig geld kosten. Ga bijvoorbeeld met vrienden een stuk wandelen, sporten, spelletjes doen, een film kijken of koken. Zo onderhoud je je sociale leven en heb je toch genoeg geld over. Neem het initiatief en stel zelf een keer zo’n gratis activiteit voor, of praat erover met je vrienden en maak het onderwerp bespreekbaar.’

Roselinde van Nee, promovendus Marktkunde en Consumentengedrag

Bijbaan

‘Ga eens op zoek naar een leuke bijbaan voor in het weekend. Op die manier verdien je wat extra geld en heb je doordeweeks tijd én geld om leuke activiteiten te ondernemen.’

Bas Volkert, bachelorstudent Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen

Boekhouding

‘Het is goed mogelijk dat je geld niet alleen verdwijnt aan feestjes, maar ook aan onnodige onkosten. Houd je uitgaven eens een maand bij op papier of op je telefoon. Zo ontdek je precies hoeveel je uitgeeft aan vaste lasten, boodschappen, sport en vrije tijd en waar je nog geld kunt besparen. Doe je boodschappen niet iedere avond of wanneer je trek hebt, maar in plaats daarvan één keer per week mét een boodschappenlijstje. Je voorkomt dan impulsaankopen en zo beperk je jezelf tot items die je echt nodig hebt. Succes!’

Nicole van ’t Wout Hofland, online redacteur

Vast budget

‘Bepaal op voorhand het budget voor elke sociale activiteit. Maak voordat je gaat stappen bijvoorbeeld met jezelf de afspraak dat je niet meer dan twintig euro wilt uitgeven. Je kunt zelfs overwegen om je pinpas thuis te laten en alleen cash mee te nemen, zodat je niet meer uit kunt geven. Deze aanpak vraagt wel zelfdiscipline, maar zal je ook bewust maken van hoeveel geld je uitgeeft en hoeveel drankjes je je kunt veroorloven.’

Klaas Daalderop, masterstudent Urban Environmental Management

Uit de supermarkt

‘Niet iedereen heeft evenveel te besteden en het kan tricky zijn als je steeds optrekt met mensen die meer geld hebben dan jij. Als je vooral geld uitgeeft aan bier en andere dranken, dan kun je overwegen om vaker thuis te feesten, of om het feesten in ieder geval thuis te beginnen met drank uit de supermarkt. Op die manier koop je minder drank tijdens het uitgaan. Als je gaat dansen in een club, kun je een klein flesje water meenemen voor als je dorst krijgt.’

Chloe Girka, masterstudent Geo-Information Science

[next]WURry: Winterdip

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag (maximaal 100 woorden) vóór 26 oktober naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.