Eigen eten uit de printer

WUR en TNO gaan samen met het bedrijfsleven voedsel printen voor defensie en COPD-patiënten.
Een 3d-geprinte snack

In het project (Imagine) gaat het om gepersonaliseerd voedsel, dus afgestemd op de gezondheidsstatus en de behoeften van het individu. Nu moeten mensen die speciale voedingsbehoeftes hebben het nog doen met een dieetadvies. Driedimensionaal printen van ‘eigen’ voedsel is de volgende stap. Een 3D-printer maakt het product volgens een op maat gemaakt recept.

Een consortium van WUR, TNO, voedingsbedrijven en het ministerie van Defensie gaan de komende drie jaar aan de slag met dit idee. Doel is een printer met toebehoren te ontwerpen die gepersonaliseerde recepten kan verwerken in een smaakvol product en die machine vervolgens in de praktijk uit te testen, zegt projectleider Martijn Noort van Food & Biobased Research.

Hoe ver kunnen we het recept oprekken, waarbij het product toch nog printbaar en lekker is

Martijn Noort, Food & Biobased Research

Aan het project gaat een heel voortraject schuil met Defensie. ‘In dat traject zijn allerlei gebruikscases bedacht, waar het 3D printen van voedsel van toegevoegde waarde zou kunnen zijn’, legt Noort uit. ‘Bijvoorbeeld vers voedsel produceren in een onderzeeër, waar de ruimte beperkt is. Of waar een snack aan moet voldoen om een JSF-piloot scherp te houden.’

‘Het zijn allemaal concepten die we hebben bedacht. Eentje daarvan is uitgewerkt tot en met de receptuur voor een product’, vervolgt Noort. ‘Hoe ver kunnen we het recept oprekken door te variëren in de samenstelling van koolhydraten, eiwitten en vetten, waarbij het product toch nog printbaar en lekker is. Daar is zelfs al een eerste consumentenstudie mee gedaan.’

Defensie

De samenwerking met Defensie is volgens Noort minder ongebruikelijk dan op het eerste gezicht misschien lijkt. ‘Defensie is een van de weinige organisaties in ons land die werkgever is voor tienduizenden mensen en daaraan ook voedsel verstrekt. De organisatie omvat bovendien werknemers met totaal verschillende voedselbehoeftes. Van vrachtwagenchauffeurs tot mariniers die zesduizend kcal per dag verstouwen.’

Naast voedsel voor defensiepersoneel wordt de printer ook getest onder COPD-patiënten in een ziekenhuis. Aan Imagine werken naast WUR, TNO en Defensie ook de GEA Group, Solipharma, Tate & Lyle en General Mills mee. Imagine is ontwikkeld binnen het Digital Food Processing Initiative van WUR, TNO en TU/e.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.