Wagenings coronavaccin nuttig als jaarlijkse prik

Wagenings ‘back-up’ vaccin is een eiwitvaccin dat minder bijwerkingen geeft.
Foto Eric Scholten

Nu vrijwel iedereen al is ingeënt, is het in Wageningen ontwikkelde coronavaccin bijna klaar. Te laat? Nee, zegt viroloog Gorben Pijlman. ‘Ons vaccin kan dienen als booster, om jaarlijks de weerstand tegen covid-19 op peil te houden.’

Tests

De Wageningse onderzoeksgroepen Virologie, Bioprocestechnologie en Biochemie hebben het afgelopen jaar flink doorgewerkt aan een covid-19 ‘back-up’ vaccin, genaamd S1-VLP. De tests met dit vaccin zijn succesvol geweest, stelt Pijlman, die de resultaten deze week publiceerde in het wetenschappelijke tijdschrift mBio.

Immuunrespons

Het ‘back-up’-vaccin is ontwikkeld samen met Deense partners in het Europese Prevent-nCoV-consortium. De Denen hebben een vergelijkbaar vaccin ontwikkeld, ABNCoV2, dat eerder dit jaar in een klinische studie in het RadboudUMC Nijmegen is getest. Pijlman en enkele van zijn collega’s ontvingen twee prikken van dit vaccin. ‘De immuunrespons was uitstekend en de aanmaak van antistoffen bij proefpersonen was zelfs hoger dan na twee Pfizer-prikken.’ Dit vaccin zit nu in de laatste testfase. Als die succesvol is, gaat farmaceut Bavarian Nordic het op de markt brengen.

Weinig bijwerkingen

Het Wageningse en Deense vaccin zijn eiwitvaccins, net als de bekende griepprik. Die geven minder bijwerkingen dan de mRNA- en vectorvaccins die door Pfizer en AstraZeneca zijn gemaakt. Pijlman: ‘In een pandemie is het acceptabel dat er wat meer bijwerkingen zijn, maar veel mensen hadden meerdere dagen flink last van de coronaprik. Als we straks elk half jaar een boosterprik moeten halen, is zo’n eiwitvaccin met weinig bijwerkingen een uitkomst.’ Daarom gaat de ontwikkeling van deze eiwitvaccins gewoon door.

S1-VLP wordt gemaakt in cellen van nachtvlinders. Groot pluspunt is dat het vaccin op zeer grote schaal kan worden geproduceerd: een enkele bioreactor met insectencellen is goed voor een miljoen doses. Een lage dosis van dit vaccin leidt al tot een goede immuunrespons, zo bleek uit tests met muizen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.