Afweer trainen met koemelk

Immunoglobuline G uit koemelk zet een reactie in gang bij aangeboren afweercellen en kan zo de immuniteit tegen infecties ondersteunen.
Foto Unsplash/Megumi Nachev

Voor baby’s die geen borstvoeding kunnen krijgen, zijn formules op basis van koemelk een goed alternatief. Immunoloog Mojtaba Porbahaie ontdekte dat het immunoglobuline (Ig) eiwit uit koemelk, IgG, een afweerondersteunende reactie kan opwekken.

Voor baby’s is moedermelk de aanbevolen bron van voeding, maar niet alle pasgeborenen kunnen moedermelk krijgen. Formules op basis van koemelk zijn een goede vervanging omdat ze qua samenstelling relatief veel lijken op menselijke melk. Bovendien bevatten ze door strikte regulering de juiste hoeveelheden voedingsstoffen. Ook bevat melk eiwitten die de immuunrespons van pasgeborenen ondersteunen. Tot deze eiwitten behoren de Y-vormige immunoglobulinen (Ig). Mojtaba Porbahaie, onderzoeker bij Celbiologie en Immunologie bekeek of IgG, de immunoglobuline van koemelk, interactie heeft met menselijke afweercellen om een sterkere immuunrespons uit te lokken.

Afweertraining

Immunoglobulinen en antigenen vormen bolvormige immuuncomplexen die zich binden aan de receptoren van afweercellen om een sterkere immuunrespons op te wekken dan de losse antigenen. Porbahaie ontdekte dat de immuuncomplexen van antigenen en IgG uit koemelk zich in vitro goed binden aan de receptoren van menselijke afweercellen. Het IgG zou dus een immuunrespons kunnen uitlokken.

Bij gezonde proefpersonen veranderde een dieetinterventie met wei-eiwit echter niets aan de immuunrespons op een experimentele infectie met een hoge dosis Escherichia coli. ‘Het immuunsysteem van gezonde mensen heeft gewoonlijk geen extra ondersteuning nodig, dus het is niet verrassend dat we geen duidelijk effect vonden.’ Een test op de risicogroep (jonge kinderen, ouderen, of mensen met immuunziekten) is ethisch niet toegestaan.

Verhitting

Epidemiologische studies bij pasgeboren kinderen op boerderijen die verse koemelk dronken, toonden aan dat zij minder kans hadden op astma en allergieën en dat het effect aanhield tot op latere leeftijd. Hoewel ook de boerderijomgeving daaraan kan bijdragen, wijst dit op de mogelijke voordelen van verse melk. De melk in de supermarkt wordt verhit om eventuele ziekteverwekkers te doden. Maar daardoor kun je ook de voordelen van stoffen als IgG verliezen. Porbahaie: ‘Onderzoekers werken aan nieuwe behandelingen die de bacteriën doden maar de bioactieve stoffen behouden, of aan verrijking van de melk met bioactieve stoffen na verhitting.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.