SofaScience: geen leefbaar inkomen voor koffieboeren

Is fair trade echt eerlijk?
Op de bank bij Yuca Waarts

Elke dag een kopje koffie, af en toe een stuk chocola. Achter elke slok en elke hap zit het verhaal van de telers en de boeren in onder andere Latijns-Amerika en Azië. Veel van deze producten hebben een certificaat voor eerlijke handel, maar wat betekent dat in praktijk voor de teler?

In deze derde aflevering van Resource SofaScience bezoekt onze studentredacteur en WUR-student Anna den Hartog onderzoeker duurzame ketenontwikkeling Yuca Waarts. Yuca doet bij WUR onderzoek naar onder meer de certificaten. Ze zoekt uit wat de boeren  betaald krijgen en wat het effect is van Fair Trade labels. Anna kruipt bij Yuca thuis op de bank en ze gaan het gesprek aan over dit onderwerp en over wat de onderzoeker drijft. ‘Het wordt als een mensenrecht gezien om niet arm te zijn dus om fatsoenlijk inkomen te hebben en een goed leven. Dat vind ik heel belangrijk om te onderzoeken, om te kijken hoe we beleid kunnen verbeteren zodat er minder mensen arm zijn.’

Bekijk nu deel drie van Resource SofaScience! 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.