Coronaproof eten in een restaurant: zo kan het

Samen Slim Open ontwikkelt een simulatiemodel om restaurants coronaproof in te richten.
Foto: Shutterstock

In het project Samen Slim Open onderzoekt Quirine ten Bosch de verspreiding van covid-19 in binnenruimtes. Samen met Delftse en Rotterdamse onderzoekers ontwikkelt Ten Bosch, werkzaam bij Kwantitatieve Veterinaire Epidemiologie, simulaties van de verspreiding van corona in restaurants. ‘Die laten wat anders zien dat de algemene modellen van het RIVM’, zegt ze.

Tafeltje

Ten Bosch kijkt specifiek wat er gebeurt als een groep mensen bijeenkomt in een ruimte. Hoe gaan bezoekers met de anderhalve-meter-regel om, hoe lopen ze van hun tafeltje naar de wc? Daarbij simuleert Ten Bosch samen met collega’s van Erasmus MC een met covid-19 besmet persoon in de binnenruimte. Hoe verspreidt die persoon corona via de lucht, hoeveel virusdeeltjes zitten daar in en hoe kan dat tot een infectie leiden?

Bewegingspatroon

Collega’s van TU Delft modelleren het gedrag en bewegingspatroon van de bezoekers onder verschillende coronaregels. Dat model is ontwikkeld op treinstations voor de NS en is nu vertaald naar restaurants. Dat levert een tool op, waarbij restauranteigenaren per ruimte kunnen nagaan met welke inrichting en regels de verspreiding van coronavirus wordt beperkt.

Contactduur

Die app is er nog niet, maar Ten Bosch kan alvast wel enkele conclusies uit het onderzoek delen. Zo is de contactduur een belangrijke factor bij de verspreiding van corona. In een ruimte waar bezoekers korte contacten met elkaar hebben – denk aan een supermarkt – kun je meer mensen toelaten dan op plekken waar mensen langdurig contact hebben, zoals een restaurant. Maar je kunt die contactduur in restaurants beperken door de bezoekers maximaal 45 minuten binnen te laten, zonder overlap in het bezoek. Op die manier neemt de besmettingskans af en kan de bezetting van het restaurant omhoog. De simulatie wijst uit met hoeveel tafels dat veilig kan.  

Risicoprofiel

‘We kunnen per ruimte een risicoprofiel maken’, zegt Ten Bosch, ‘en op basis daarvan advies geven hoe de binnenruimte coronaproof kan worden ingericht. Het is zeer realistisch ten opzichte van andere modellen.’ Het model is ook te gebruiken voor bijvoorbeeld cafés en ijssalons.

Lees ook:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.